JAČANJE PARTNERSTVA

‘EU i Japan imaju toliko toga zajedničkog. Naše vrijednosti - demokracija i vladavina prava‘

Tijekom summita u Tokiju dogovoreno je ojačati suradnju u razvoju digitalnih tehnologija, kibernetičke sigurnosti i umjetne inteligencije

Ursula von der Leyen, Charles Michel i Fumio Kishida

 Yoshikazu Tsuno/AFP

Nakon što je prije šest mjeseci obnovila odnos sa SAD-om kroz novoosnovano Vijeće za trgovinu i tehnologiju, Europska unija sada radi na jačanju partnerstva s još jednim digitalnim divom.

EU i Japan su se tijekom summita u Tokiju dogovorili da će pojačati suradnju u razvoju digitalnih tehnologija, kibernetičke sigurnosti i umjetne inteligencije.

"EU i Japan imaju toliko toga zajedničkog. Naše vrijednosti - demokracija i vladavina prava. Naš ekonomski model. Kao i određena vizija svijeta. Oboje promoviramo multilateralni globalni sustav, koji se temelji na pravilima osmišljenim da štite i koriste svima. Upravo zato što je ova vizija danas tako često osporavana, EU nastoji ojačati svoje odnose s partnerima koji imaju isto mišljenje, kao što je Japan", poručila je tijekom summita predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Digitalno partnerstvo između Bruxellesa i Tokija prvo je takve vrste između EU-a i druge zemlje. Obje zemlje složile su se koristiti strateško partnerstvo za jačanje i diverzifikaciju opskrbnih lanaca. Također su se složili da će službeno započeti razgovore o pridruživanju Obzoru Europa i dodatno pojačati provedbu Zelenog saveza između EU-a i Japana.

"Naše će partnerstvo ojačati postojeći dijalog o tim pitanjima s ciljem postizanja konkretnih rezultata, posebice u pogledu 5G/ 6G tehnologija, sigurnih i etičkih primjena umjetne inteligencije i otpornosti globalnih lanaca opskrbe u industriji poluvodiča, istovremeno potičući otvoreno i inovativno okruženje. Digitalno partnerstvo također će nam omogućiti da radimo zajedno u područjima kao što su sigurna međunarodna povezanost i zelena podatkovna infrastruktura, privatnost, inovacije podataka, digitalna regulacija, razvoj digitalnih vještina za radnike i digitalna transformacija poduzeća, uključujući mala i srednja poduzeća te javne usluge", naglašavaju u priopćenju.

image

Suradnja Europske unije i Japana

Yoshikazu Tsuno/AFP

Čelnici su između ostalog razgovarali o vojnoj agresiji Rusije na Ukrajinu, kao i o postizanju u "slobodne i otvorene" indo-pacifičke regije te osiguranju gospodarske i energetske sigurnosti. Von der Leyen je upozorila da je Rusija "najizravnija prijetnja" međunarodnom poretku zbog svog "barbarskog" rata u Ukrajini te je pohvalila "snažan odgovor" Japana na rusku agresiju na Ukrajinu.

"Ruska invazija na Ukrajinu nije samo pitanje Europe, ona potresa srž međunarodnog poretka, uključujući Aziju. To se ne smije tolerirati", rekao je japanski premijer Fumio Kishida.

Kao članica Skupine sedam vodećih demokratskih ekonomija, Japan je nedavno pristao na postupno ukidanje ili zabranu uvoza ruske nafte, među ostalim novim kaznenim mjerama.

Dodajmo kako program EU-a Obzor Europa ima ključnu ulogu u implementaciji aktivnosti digitalnog istraživanja i inovacija. Proračun programa za 2021-2027. iznosi 95,5 milijardi eura, od čega je 13,6 milijardi eura namijenjeno poduzetništvu potaknuto istraživanjem, a 15,3 milijardi digitalizaciji, industriji i svemiru. U pregovorima o proračunu EU-a, zastupnici Europskog parlamenta osigurali su dodatnih 4 milijarde za program. Europarlamentarci su također usvojili i program Digitalna Europa, prvi financijski instrument EU-a posebno usmjeren na uvođenje tehnologije u poduzeće i kod građana, s proračunom od 7,6 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:56