veliki izazov

EP pokušava spriječiti ilegalne prijenose sportskih događaja u vrijeme digitalne revolucije

Sportski klubovi su posebno bili pogođeni ovim fenomenom u vrijeme pandemije kada je prodaja TV prava bila jedna od rijetkih mogućnosti zarade u nemogućnosti prodaje ulaznica
 Paul Ellis/AFP

Na dnevnom redu plenarne sjednice Europskog parlamenta našao se i izvještaj o reguliranju prijenosa sportskih događaja na digitalnim platformama, što je postao veliki izazov u vrijeme digitalne revolucije. Još prije mjesec dana u Odboru za pravne poslove je prihvaćen izvještaj kojeg podržava i većina na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Europski parlament traži od Europske komisije da ojača prava organizatora velikih sportskih događaja u digitalnom okruženju. Kako prava na izravan prijenos ovakvih događaja imaju značajan utjecaj na gospodarstvo, a pogotovo na klubove i organizatore događaja, oni postaju i česta meta ilegalnih prijenosa na različitim platformama. Čak 80 posto prihoda dolaze upravo od prava prijenosa. Poslovni model je zasnovan na pretplati i reklamama, a često neke web stranice prenose ilegalno sadržaj čija prava su kupili drugi.

Iako i sada postoji mogućnost pravne zaštite, postupci traju predugo. Osim što ugrožavaju prava onih koji plaćaju, ilegalni prijenosi su i sigurnosna opasnost po korisnike mreža jer se nerijetko koriste za prikupljanje podataka i prijevare, krađe preko kreditnih kartica i druge prijevare, upozoravaju zastupnici Europskog parlamenta.

Sportski događaji sami po sebi nisu “autorsko djelo” i ne spadaju pod zaštitu kao autorsko pravo. Međutim, snimanje sportskih događaja je zaštićeno, a neke države su uvele specifična pravila za izravni prijenos. No, problem je što ne postoji harmonizacija na razini Europske unije.

Zastupnici žele da se uvede mogućnost trenutačnog prekida ilegalnih prijenosa. Sportski klubovi su posebno bili pogođeni ovim fenomenom u vrijeme pandemije kada je prodaja TV prava bila jedna od rijetkih mogućnosti zarade u nemogućnosti prodaje ulaznica.

Parlament traži od Komisije konkretne mjere kako bi se stvorila mogućnost blokade ilegalnih prijenosa, hitno uklanjanje sadržaja, najkasnije 30 minuta od početka nekog događaja. Sankcije bi trebale pogoditi profesionalne ilegalne platforme, a ne korisnike, koji možda nisu svjesni da čine nešto protiv zakona ako negdje gledaju neku utakmicu. Pravila ne bi vrijedila za “live-in-venue” sadržaj, kada netko snima sebe dok je na stadionu, jer to spade pod navijačku kulturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:23