ZAVRŠNA KONFERENCIJA

Ekonomski fakulteti razvili standarde zanimanja za unapređenje studijskih programa

Cilj projekta je poboljšanje kvalitete i učinkovitosti visokog obrazovanja uz razvoj i korištenje modernih metoda učenja i poučavanja

Završna konferencija projekta 'Izvrsnost i učinkovitost u visokom obrazovanju u polju ekonomije - E4'

 Vojko Basic/Cropix

U petak je na Ekonomskom fakultetu u Splita održana završna konferencija trogodišnjeg projekta „Izvrsnost i učinkovitost u visokom obrazovanju u polju ekonomije – E4“ čiji je nositelj Ekonomski fakultet u Splitu, a partneri Ekonomski fakultet i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu sa Sveučilišta u Rijeci, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Ekonomski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Dubrovniku i Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Prof. dr.sc.Alen Host, dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci izjavio je kako je cilj projekta razvoj standarda zanimanja i kvalifikacija u nekoliko polja ekonomije.

image

Dr. Alen Host, dekan Ekonomskog fakulteta u Rijeci

Vojko Basic/Cropix

- Počeli smo s tim projektom prije pet, šest godina, završili taj projekt i ovo je zapravo naastavak. Cilj je uspostaviti u području ekonomije jasne standarde po kojima ćemo obrazovati ekonomiste u različitim poljima, kako bi oni s jedne strane odgovarali potrebama tržišta rada a s druge strane da studiji budu atraktivni i studentima - kazao je Host novinarima.

Odgovarajući na naš upit kazao je kako na fakultetu ima nešto manje od dvije tisuće studenata na svim razinama od prve godine do doktorskog studija, a redovito već godinama smanjuju kvote jer nastoje podići kvalitetu.

- Slično kao u Splitu imamo EPAS akreditaciju što znači da su naši programi, naši nastavnici a na kraju krajeva i naši studenti koji završavaju takve studije potpuno konkurentni na tržištu rada ne samo Hrvatske već i cijele Europe i da su naše diplome prepoznate u na tržištu Europske unije i šire. Naši studenti se brzo zapošljavaju, dijelom i zato što smo uveli obaveznu praksu na svim razinama studija. To znači da studenti dolaze u direktni kontakt s poslodavcem i da poslodavci to prepoznaju. Otprilike 50 posto studenata nakon prakse i ostane raditi u tim poduzećima što je vrlo visok broj – kazao je prof. Host.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu izv. prof. dr. sc. Vinko Muštra izjavio je kako mu je iznimna čast da kao čelnik te institucije pozdravlja završnu konferenciju projekta u kojem su sudjelovale sve visokoškolske ustanove iz polja ekonomije.

image

Dr. Vinko Muštra, dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu

Vojko Basic/Cropix

- Prvenstveni je cilj vidjeti na koji način možemo unaprijediti naše studijske programe. Dugi niz godina smo radili zajedno, osam je partnerskih institucija i pokušali smo iznjedriti nešto što bi trebalo biti bolje, ne bolje samo za fakultete već prvenstveno za naše studente i potrebe gospodarstva. Dakako, ne smatramo da smo ovim činom završili posao već je to kontinuirani proces i jednostavno nemamo druge opcije već da konstantno radimo na nečemu što će biti bolje za naše studente i naše društvo. Projekt završava ovom konferencijom, ali se nadam da je to početak neke nove lijepe priče – istaknuo je dr. Muštra.

Na upit o međunarodnoj akreditaciji, kazao je kako je Ekonomski fakultet u Splitu jedini fakultet u Hrvatskoj koji ima međunarodno priznate studije na hrvatskom jeziku.

- Kad govorimo o toj međunarodnoj akreditaciji, to vam u svijetu ima 2 do 3 posto visokoškolskih institucija, mi smo sretni da to možemo ponuditi našim studentima – naglasio je prof. Muštra.

Prof.dr.sc. Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku kazao je kako mu je drago da je fakultet mogao dati doprinos ovom zajedničkom projektu u kojem su sudjelovali svi Ekonomski fakulteti u Hrvatskoj.

image

Dr. Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku

Vojko Basic/Cropix

- Cilj projekta je bio izraditi određene standarde zanimanja kako bi mogli prilagoditi svoje programe kako bi obrazovali kadrove koji će pronaći mjesto na tržištu rada. Puno je truda i rada svih kolega koji su sudjelovali na projektu, projekt je dao određene rezultate, a ono što ostaje na nama kao fakultetima je potreba implentacije svih rezultata projekta u naše studijske programe. Mi na Ekonomskom fakultetu u Osijeku već radimo na izjeni naših diplomskih studijskih programa, a i druge kolege kontuinirano rade na tome i to nam je u današnjem svijetu jako potrebno. Ovakvi projekti su prilika za suradnju fakulteta, međusobno upoznavanje i razmjenu iskustava koja nam svima dobro dođe – naglasio je prof. Crnković.

image

Dekani fakulteta: Jurica Pavičić, Boris Crnković, Vinko Muštra i Alen Host

Vojko Basic/Cropix

Na završnoj konferenciji sudjelovali su i prof. dr. sc. Jurica Pavičić, dekan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i prof. dr. sc. Sandra Janković, dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji koja je naglasila i važnost jačanja mobilnosti studenata unutar hrvatskih visokoškolskih institucija.

Inače, u istraživanju potreba za znanjima i vještinama potrebnih na tržištu rada anketirano je preko 400 poslodavaca te se kreiralo 6 standarda zanimanja, 6 standarda kvalifikacija, unaprijedilo se 9 postojećih studijskih programa, uvelo 2 potpuno nova studijska programa, osnovali su se Centri za razvoj karijera, inovirana je nastava i još puno toga.

Kako je rečeno, cilj projekta je poboljšanje kvalitete, relevantnosti i učinkovitosti visokog obrazovanja uz razvoj i korištenje modernih metoda učenja i poučavanja. Ostvarenje specifičnih ciljeva projekta temelji se na ESG standardima i HKO-u, a obuhvatit će jačanje kompetencija nastavnog i nenastavnog osoblja, rad centara za razvoj karijera, gospodarskih savjeta, informiranja javnosti te svekolikog unapređenja sustava kvalitete (stvaranje institucionalnih i financijskih okvira održivosti). Sve partnerske institucije, kako je istaknuto, već su u procesu uvođenja izmjena i inovacija studijskih programa u skladu s rezultatima projekta.

image

Završna konferencija projekta 'Izvrsnost i učinkovitost u visokom obrazovanju u polju ekonomije E4'

Vojko Basic/Cropix

Voditeljica projekta prof. dr. sc. Snježana Pivac sa Ekonomskog fakulteta u Splitu kazala je kako su u protekle 3 godine, radeći u virtualnom okruženju zbog specifičnih okolnosti, zajedničkim upornim radom uspjeli u svim planiranim ciljevima.

- Standardi zanimanja koji su razvijeni u područjima računovodstva, poslovne informatike, poduzetništva, međunarodnog poslovanja te dva u sferi turizma, tri nova uspostavljena Centra za razvoj karijera studenata, mnogobrojne radionice sa svrhom prenošenja najboljih praksi, kao i sjednice Gospodarskih savjeta u svrhu jačanja veza i suradnje s poslodavcima, temelj su najbolje pripremljenosti naših studenata za tržište rada budućnosti, što je i svrha svih naših napora. Vjerujem u daljnju suradnju za dobrobit naših mladih kao i gospodarstva općenito – naglasila je prof. Pivac.

Na završnoj konferenciji naglašeno je i kako se projektom „Izvrsnost i učinkovitost u visokom obrazovanju u polju ekonomije – E4“ zalaže za pravedno društvo u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i imaju jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih potencijala, kao i postizanje još većih kvaliteta kompetencija stečenih u visokom obrazovanju, kako bi, sukladno tome, nositelji kvalifikacija mogli uspješnije konkurirati na tržištu rada. Projekt promiče jednake mogućnosti u pristupu visokoškolskom obrazovanju za skupine u nepovoljnijem položaju, ali i digitalnu pismenost, snažniju uključenost aspekata društveno korisnog učenja itd.

image

Završna konferencija projekta 'Izvrsnost i učinkovitost u visokom obrazovanju u polju ekonomije E4'

Vojko Basic/Cropix

Projekt vrijedan 3.994.067,99 kuna financiran je iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali", a sudjelovalo je više od 500 sudionika.

Kad spominjemo Europski socijalni fond, dodajmo i kako je Europski parlament 8. lipnja 2021. odobrio program kojim želi smanjiti nezaposlenost i siromaštvo u EU-u nakon koronakrize. Obnovljeni i pojednostavljeni Europski socijalni fond, poznat kao Europski socijalni fond plus (ESF+), usmjeren je prvenstveno na djecu i mlade.

Kako je navedeno na stranicama Parlamenta, s proračunom od 88 milijardi eura za razdoblje 2021.-2027. fond će pomoći zemljama EU-a omogućiti pristup besplatnom obrazovanju, hrani i stanovanju za djecu, kao i kod ulaganja u naukovanje i stručno osposobljavanje nezaposlenih mladih ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 03:20