NOVA E-USLUGA

eGrađevinskom dnevniku korisnici mogu pristupati s različitih lokacija i raditi na evidencijama

Riječ je o web cloud rješenju namijenjenom praćenju procesa građenja, od prijave početka do izdavanja uporabne dozvole

Ilustracija

 Marko Todorov/Cropix

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u sklopu Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU) predstavilo je novu e-uslugu pod nazivom eGrađevinski dnevnik. Kako su izvijestili, riječ je o usluzi namijenjenoj praćenju procesa građenja od prijave početka građenja do procesa tehničkog pregleda izgrađene građevine, odnosno izdavanja Uporabne dozvole. Usluga je u potpunosti digitalizirana i omogućuju vođenje Građevinskog dnevnika elektroničkim putem.

Osnovni cilj vođenja Građevinskog dnevnika elektroničkim putem je podizanje razine kvalitete građenja te povećanje dostupnosti kvalitetnih informacija na jednom mjestu.

Alen Grabar, načelnik Sektora za razvoj informacijskog sustava prostornog uređenja i državne imovine pojasnio je kako je eGrađevinski dnevnik web cloud rješenje kojem istovremeno jedan ili više korisnika mogu pristupati s različitih lokacija i u stvarnom vremenu raditi na evidencijama i dokumentima.

- Na taj način sustav je dostupan neograničenom broju korisnika neovisno o lokaciji ili uređaju koji koriste te je omogućeno i spremanje dokumentacije u digitalnom obliku na jednom mjestu. Time smo željeli riješiti ključan problem gubitka dokumentacije ili nemogućnosti pristupanja tehničkom pregledu zbog toga što se investitoru ne želi dati dokumentacija na uvid, što je nažalost bila praksa u pojedinim slučajevima i dovodila je do nemogućnosti realizacije investicijskih projekata - istaknuo je Grabar.

Kako je pojašnjeno, ova e-usluga namijenjena je ovlaštenim osobama i osobama koje vode građenje, ali i fizičkim osobama poput investitora, zastupnika investitora i drugih osoba.

Modul je povezan s već razvijenim modulima iz Informacijskog sustava prostornog uređenja kao što je eDozvola da način da se podaci upisani u Prijavu početka građenja koja nastaje u eDozvoli povlače u eGrađevinski dnevnik. Dnevnik pokreće nadzorni inženjer na temelju tih podataka, unosi podatke o svim ostalim sudionicima u građenju (izvođač, ostali stručni nadzori, projektantski nadzor, geodet itd.) i otvara dnevnik, dok sam dnevnik vodi inženjer gradilišta i/ili voditelj radova.

U suradnji sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva, koji osigurava hardversku i serversku podršku i interoperabilnost u sklopu Centra dijeljenih usluga (CDU), eGrađevinski dnevnik postavljen je na infrastrukturu CDU-a. Kroz ovaj modul omogućen je pristup OIB-u i Obrtnom registru što, kako je naglašeno, pojednostavljuje sam postupak provjere evidencije pravnih i fizičkih osoba koji su sudionici u gradnji, a sustav je povezan i s FINA-om i Poreznom upravom.

- Cilj nam je da Informacijski sustav prostornog uređenja postane ključan alat ciljnim skupinama za brz i jednostavan uvid u prostorno uređenje u Republici Hrvatskoj, jer upravo taj sustav sadrži sve podatke o prostoru i objektima koji nas okružuju. Putem geoportala svim građanima pruža se transparentan i u potpunosti besplatan uvid u prostorno uređenje Republike Hrvatske - izjavio je Danijel Meštrić, ravnatelj Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i digitalizaciju.

Dodao je kako građani već danas mogu putem Informacijskog sustava prostornog uređenja predati zahtjeve za ishođenjem dozvola za lokacijsku, građevinsku i uporabnu dozvolu online, uz samo nekoliko klikova mišem s bilo kojeg uređaja te jednostavno pratiti sve promjene u prostornim planovima.

Cjelokupni razvoj e-usluge eGrađevinski dnevnik financiran je iz europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz projekt „Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) i njegovi moduli“. Vrijednost projekta iznosi 4.850.000,00 kuna, a 85 posto sredstava osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Dodajmo kako je digitalna transformacija jedan od glavnih prioriteta EU-a, kako bi se otvorile nove mogućnosti za poduzeća i potrošače, podržala zelena tranzicija EU-a i postigla klimatska neutralnost do 2050. godine. Kroz svoje politike EU želi poduprijeti digitalne vještine građana i osposobljavanje radnika te pomoći u digitalizaciji javnih usluga, istodobno osiguravajući poštovanje temeljnih prava i vrijednosti.

U svibnju 2021. Europski parlament je usvojio izvješće o oblikovanju digitalne budućnosti Europe u kojem se Komisiju poziva na dodatno suočavanje s izazovima digitalne tranzicije, posebno na iskorištavanje mogućnosti jedinstvenog digitalnog tržišta, poboljšanje upotrebe umjetne inteligencije i podršku za digitalne inovacije i vještine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:09