REZOLUCIJA EP-a

Države članice trebaju surađivati s tehnološkim tvrtkama u zaštiti EU-a od kibernetskih napada

"Podizanje razine kibernetske sigurnosti EU-a od ključne je važnosti za uspjeh naših digitalnih ambicija"
Ilustracija, Europski parlament
 Dursun Aydemir/AFP

Države članice Europske unije moraju pojačati napore u borbi protiv kibernetičkih napada ako žele zadržati i ojačati europsku sigurnost.

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) u četvrtak navečer usvojio je rezoluciju s 58 glasova za, 7 protiv i 3 suzdržana u kojoj otkrivaju da kibernetički napadi imaju ozbiljne posljedice po društvo i mogu se dogoditi u bilo kojem trenutku.

Takve kibernetičke operacije provode državni i nedržavni akteri, a pandemija je pokazala da postaju sve raznolikiji, sofisticiraniji i učestaliji. Zbog toga prioritet je pojačati obrambene kapacitete i razviti kibernetičke europske sposobnosti, naglašava se u izvješću.

Europarlamentarci su pozvali zemlje EU-a da što prije riješe ranjivosti svojih mreža i poduzmu sve potrebne mjere kako bi se zaštitile od takvih slučajeva napada.

Rezolucija dolazi samo nekoliko dana nakon što je Europska komisija najavila osnivanje zajedničke kibernetičke jedinice čija je namjera opremiti i pripremiti Uniju za rješavanje velikih sigurnosnih incidenata.

Izvjestitelj Urmas Paet (Renew Europe) istaknuo je da se kibernetička obrana odnosi na akcije, instrumente i procese koji su proporcionalni i u skladu s međunarodnim pravom, a koji uključuju vojne i civilne elemente.

"Posljednjih godina očito bilježimo rast kibernetičkih operacija koje provode državni i nedržavni akteri. Da bismo se uhvatili u koštac s tim prijetnjama, potrebna nam je bliža suradnja na kibernetičkoj obrani između država članica, institucija EU-a, NATO-a, SAD-a i ostalih strateških partnera. Također, podizanje razine kibernetske sigurnosti EU-a od ključne je važnosti za uspjeh naših digitalnih ambicija“, izjavio je Paet.

Sposobnost EU-a da razvija projekte kibernetičke obrane ovisi o kontroli tehnologija, opreme, usluga, podataka i obrade podataka i mora se osloniti na pouzdanu sektorsku bazu dionika, kažu europarlamentarci. Pozivaju države članice da iskoriste prednost Europskog obrambenog fonda (EDF) za zajednički razvoj sposobnosti cyber obrane.

Zastupnici u Europskom parlamentu također naglašavaju da privatne tvrtke uglavnom pokreću tehnološke inovacije, pa je stoga suradnja s privatnim sektorom i civilnim dionicima, uključujući industrije, mala i srednja poduzeća, kao i civilno društvo, ključna i treba je ojačati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:26