PRIKLJUČAK USB-C

Države članice EU donijele su stajalište o jedinstvenom punjaču. Sada se čeka dogovor Europskog parlamenta

Univerzalni standard za punjenje električnih uređaja mogao bi postati stvarnost najranije 2024. godine

Ilustracija, punjač za mobitele

 Kenzo Tribouillard/Afp/Profimedia

Države članice Europske unije postigle su dogovor o univerzalnom punjaču za elektroničke uređaje.

Cilj prijedloga je osigurati da više nije potrebno kupiti novi punjač svaki put kad se kupuje novi mobilni telefon ili sličan proizvod te da se svi uređaji mogu puniti istim punjačem.

Komisija je predložila da zajednički standardni priključak za sve pametne telefone, tablete, digitalne kamere, slušalice, prijenosne zvučnike i konzole za videoigre postane USB-C.

Uvođenjem jedinstvenom punjača na razini cijene EU poboljšale bi se pogodnosti za potrošače usklađivanjem sučeljâ za punjenje i tehnologije brzog punjenja. Tim novim zakonodavstvom, prodaja punjača bit će odvojena od prodaje elektroničkih uređaja tako da novi punjač neće nužno biti uključen pri kupnji novog uređaja. Time bi se trebala smanjiti količina elektroničkog otpada povezanog s proizvodnjom, prijevozom i odlaganjem punjača.

Potrošači u EU godišnje potroše oko 2,4 milijarde eura na samostalne punjače koji ne dolaze s elektroničkim uređajima. Osim toga, procjenjuje se da od odloženih i nekorištenih punjača godišnje nastaje do 11 tisuća tona e-otpada. Uvođenjem jedinstvenog punjača, potrošači bi godišnje mogli uštedjeti do 250 milijuna eura.

Europski parlament početkom prosinca prošle godine održao je prvu razmjenu mišljenja o uvođenju univerzalnog punjača. Europarlamentarci su u načelu podržali prijedlog Komisije. Imali su zamjerki na opseg primjene direktive, a strahuju i da će usklađivanje rješenja za punjenje dovesti do većih cijena za potrošače.

O ideji univerzalnog punjača se u EU govori već više od desetljeća, a zakonodavni prijedlog konačno je donesen 23. rujna prošle godine. Europski parlament optuživao je Komisiju da je umjesto potrošačima, prednost do sada davala poduzećima. Naime, lobiranje velikih kompanija poput Applea kočilo je donošenje prijedloga o univerzalnom punjaču.

"Smanjenje elektroničkog otpada iznimno je važno s ekološkog aspekta, a uvođenje jedinstvenog punjača uz to ima praktičan i financijski značaj za potrošače. S obzirom na to da će se punjači prodavati odvojeno od uređaja, očekujem da će i cijena uređaja biti niža. Sve ostalo bila bi manipulacija potrošača", izjavio je zastupnik Europskog parlamenta Tomislav Sokol, jedan od začetnika inicijative o uvođenju jedinstvenog punjača za mobilne uređaje.

Kako bi se poboljšalo informiranje potrošača, Vijeće je prijedlogu dodalo prilog s piktogramom u kojem se navodi nudi li se uređaj za punjenje zajedno s uređajem, kao i oznaku sa specifikacijama punjenja.

Mandat Vijeća odobrili su veleposlanici i veleposlanice u Odboru stalnih predstavnika Vijeća (Coreper), čime se predsjedništvu Vijeća omogućuje da započne pregovore s Europskim parlamentom, nakon što Europski parlament postigne dogovor o svojem stajalištu. Ako se europarlamentarci uspiju dogovoriti o stajalištu tijekom ove godine, univerzalni standard punjenja diljem EU mogao bi postati stvarnost najranije 2024. godine, što ostavlja industriji dovoljno vremena za prilagodbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:59