JAVNI POZIV

Do 17. prosinca prijave za nagradu ‘Inovacija godine‘ za komercijaliziranu inovaciju

Nagrada se dodjeljuje kao priznanje za unaprjeđivanje inovatorstva u funkciji jačanja gospodarske konkurentnosti Republike Hrvatske

Ilustracija

 Panthermedia/Profimedia

Udruga inovatora Hrvatske objavila je Javni poziv za podnošenje prijedloga za godišnju nagradu „Inovacija godine“ za komercijaliziranu inovaciju.

Kako su izvijestili iz Udruge inovatora Hrvatske, nagrada se dodjeljuje kao priznanje za unaprjeđivanje i promicanje inovativnog promišljanja i inovatorstva u funkciji podizanja inovativnosti i gospodarske konkurentnosti Republike Hrvatske.

Dobitnici nagrade mogu biti inovativni pojedinci, državljani Republike Hrvatske ili autorski timovi čiji su članovi državljani Republike Hrvatske.

Prijedlog za dodjelu nagrade mogu dati članovi Udruge inovatora Hrvatske, znanstvene i druge javne ustanove, udruge građana, te sve pravne i fizičke osobe. Prijave se zaprimaju do 17. prosinca 2021. godine, a detalji su navedeni na službenim stranicama Udruge inovatora Hrvatske.

Dodajmo kako inovacije imaju sve važniju ulogu u Europskoj uniji. Kako je navedeno na portalu Europskog parlamenta one su korisne potrošačima i radnicima u EU-u. Nužne su za stvaranje boljih radnih mjesta, za izgradnju ekološki osvještenijeg društva, za unaprjeđenje kvalitete života, ali i za održavanje konkurentnosti EU-a na svjetskom tržištu. Inovacijska politika, pojašnjeno je, obuhvaća istraživanja, politike tehnološkog razvoja i industrijske politike, a cilj joj je pružiti okvir zahvaljujući kojem će ideje dospjeti na tržište.

Parlament je donio brojne rezolucije kojima je dodatno ojačao inovacijsku politiku EU-a, a jedan od tri stupa na kojima počiva ključni istraživački program Obzor Europa, koji su zastupnici Europskog parlamenta odobrili krajem travnja, je „Inovativna Europa” čiji je cilj Europu učiniti predvodnicom u inovacijama koje stvaraju nova tržišta. Također cilj mu je i daljnjim jačanjem Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) poticati integraciju poslovanja, istraživanja, visokog obrazovanja i poduzetništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:28