Zaštita prava

Digitalne i druge tehnologije bit će odgovorne za planet

Kompanije će biti podvrgnute mjerama dubinske analize i moći će biti kažnjene ako ne brinu o planetu, plan je Europskog parlamenta
 Rogerio Florentino/AFP

Digitalne kompanije više neće moći izbjegavati odgovornost za štetu koju svojim djelovanjem učine ljudima i planeti.

Europski parlament je usvojio inicijativu prema kojoj će sve kompanije, koje žele pristupiti europskom unutarnjem tržištu, morati dokazati da se pridržavaju ekoloških i ljudskih prava.

To znači da će biti podvrgnute mjerama dubinske analize i ako se pokaže da njihovi proizvodi ili usluge krše zaštitu ljudskih prava, bit će im zabranjen uvoz.

Ako se pokaže da su na bilo koji način prekršile pravila, kompanije će morati nadoknaditi štetu žrtvama i novčano biti kažnjene za nanošenje štete.

Izuzetak je jedino, ako nisu uspjele dokazati da su poduzele akcije za sprječavanje štete.

Ta će se pravila odnositi na velike kompanije, ali i na mala i srednja poduzeća.

- Novim zakonom postavit će se standardi odgovornog poslovnog ponašanja u Europi i šire. Tvrtke više neće moći nanijeti štetu ljudima i planetu bez da ih se smatra odgovornima - izjavila je izvjestiteljica Lara Wolters iz S&D-a iz Nizozemske.

- Nova pravila držat će tvrtke pravno odgovornima za izbjegavanje i ograničavanje rizika u cijelom lancu vrijednosti. Žrtvama će dati pravo na potporu i traženje odštete, a osigurat će pravednost, jednake uvjete i pravnu jasnoću za sva poduzeća, radnike i potrošače - navodi Wolters.

Inicijativa je prihvaćena s 21 glasom za, jednim protiv i jednim suzdržanim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:14