INICIJATIVA ZA MLADE

Čuje li se glas mladih u okolici Splita? Do kraja travnja dostupan je online upitnik

Mladi koji gravitiraju Splitu moraju biti uključeni u kreiranje lokalnih politika u svom gradu ili općini, ali i politika Grada Splita

Istraživanje je usmjereno mladima u općinama i gradovima u okolici Splita / na slici Trogir

 Tom Dubravec/Cropix

Inicijativa "Split grad za mlade" pokrenula je novo istraživanje o mladima od 15 do 30 godina, koje je ovoga puta usmjereno mladima u općinama i gradovima u okolici Splita. Cilj istraživanja, kako su izvijestili, je ispitivanje mišljenja, stavova i znanja o mogućnostima sudjelovanja mladih u donošenju odluka koje utječu na kvalitetu njihovog života, ali i dugoročna podrška gradovima i općinama u uspostavi dijaloga s mladima.

- Nedavno istraživanje provedeno u sklopu inicijative "Split grad za mlade" pokazalo je da mladi osjećaju da ih okolina uglavnom ne potiče na aktivno sudjelovanje i doprinos društvu te da im nije omogućeno sudjelovanje u donošenju važnih odluka. Ovim istraživanjem želimo dobiti bolji uvid u situaciju u gradovima i općinama u kojima žive mladi koji gravitiraju Splitu - kazao je Goran Biličić, predsjednik Info zone, udruge koja već 15 godina radi s mladima.

U ovoj inicijativi također ističu kako mladi koji gravitiraju Splitu moraju biti uključeni u kreiranje lokalnih politika prema mladima u svom gradu ili općini, ali i politika Grada Splita.

- Oni već sada doprinose ili će tek doprinositi životu u Splitu i ne smijemo ih zanemariti u namjeri podizanja kvalitete života mladih. Također, na temelju rezultata istraživanja, gradovima i općinama ponudit ćemo konkretnu podršku u uspostavljanju kvalitetnijeg dijaloga mladih i donositelja odluka - kazao je Goran Biličić.

Online upitnik dostupan je na upitnik.gradzamlade.hr i može se ispuniti do kraja travnja, poručuju iz Info zone i Inicijative "Split grad za mlade".

image

Istraživanjem o mladima žele dobiti bolji uvid i upostaviti dijalog

Info zona

Spomenimo kako je ova 2022. Europska godina mladih u kojoj se želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Kako je istaknuto na portalu Europske godine mladih, 2022. pruža brojne prilike za učenje, dijeljenje vizije i susrete s drugima te sudjelovanje u aktivnostima u cijeloj Europi. Zastupnici Europskog parlamenta su osigurali dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, kako bi podržali godišnje aktivnosti.

Komisija će tijekom 2022. koordinirati niz aktivnosti u bliskoj suradnji s Europskim parlamentom, državama članicama, regionalnim i lokalnim tijelima, organizacijama mladih i samim mladima.

U okviru Europske godine mladih nastojat će se stvarati nove perspektive za mlade. Cilj je i potpora mladima osobito onima s manje mogućnosti, lošijeg socioekonomskog položaja ili onima koji pripadaju ranjivim i marginaliziranim skupinama, kao potpora mladima kako bi stekli bolji uvid u različite mogućnosti koje su im dostupne, bilo na razini EU-a, nacionalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini, za osobni, društveni, ekonomski i profesionalni razvoj, te aktivno promicanje tih mogućnosti.

Također cilj je uključivanje politike za mlade u sva relevantna područja politike Unije u skladu sa Strategijom EU-a za mlade za razdoblje 2019 – 2027. kako bi se potaknulo uključivanje perspektive mladih u oblikovanje politika na svim razinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:22