Ispisali povijest

Coinbase je prva tvrtka koja se bavi kriptovalutama na Nasdaqu

Tvrtka je objavila preliminarne rezultate za prvi kvartal, po kojima su prihodi 1,8 milijardi dolara, a neto dobit oko 800 milijuna dolara
 Joao Luiz Bulcao/AFP

Mjenjačnica Coinbase ovaj je tjedan ispisala povijest kao prva velika kompanija potpuno posvećena kriptovalutama koja je izašla na burzu.

Dionice američke kompanije Coinbase Global Inc. otvorile su trgovanje u srijedu na 381 dolar na Nasdaqu i u roku od nekoliko minuta skočile su na 429,54 dolara. Kraj dana dočekale su na 328,28 dolara, što je više od referentne cijene od 250 dolara, postavljene u utorak navečer. Da se uistinu radi o svojevrsnom znaku prihvaćanja kriptovaluta na velikim burzama, dokazuje podatak da je Coinbase u jednom trenutku preskočio granicu od 100 milijardi dolara tržišne vrijednosti, što je značajno povećanje u odnosu na osam milijardi dolara, na koliko je bio procijenjen 2018. godine.

Slično kao i kompanije poput Spotifya, Slacka i Asane, Coinbase je zaobišao tradicionalni postupak inicijalne javne ponude i uvrstio svoje dionice direktno na burzu.

Time je omogućio dioničarima i zaposlenicima da odmah prodaju dionice po tržišnoj cijeni.

Coinbase je aplikacija koja omogućava kupovinu i prodaju više od 50 različitih kriptovaluta. Suosnivač Brian Armstrong, koji ima 21 posto udjela u kompaniji, u vrijednosti od oko 13 milijardi dolara, danas se smatra jednim od najbogatijih ljudi na svijetu i nazivaju ga "Elon Musk kriptovaluta".

Tvrtka je prošlog tjedna objavila preliminarne rezultate za prvo tromjesečje, prihodi su porasli devet puta u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i iznose 1,8 milijardi dolara, a neto dobit je porasla sa 32 milijuna na između 730 i 800 milijuna dolara.

Inače, Coinbase je najavio izlazak još sredinom prosinca prošle godine, ali je pratio kretanje bitcoina i prihvaćanje kriptovalute na javnim tržištima. Ono što se promijenilo u međuvremenu je smanjenje regulatornog rizika, odnosno mnoge svjetske vlade počele su podržavati kriptovalute ili barem na njih gledati neutralno.

Druga bitna stvar su novi rekordi kriptovaluta.

Vrijednost bitcoina porasla je 1,6 posto u utorak i dosegnula najvišu granicu, od 64.207 dolara, a druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, ethereum, dosegnula je razinu od 2400 dolara.

Početkom ove godine postojalo je u svijetu čak 5100 različitih vrsta kriptoimovine (tada im je tržišna kapitalizacija premašivala 250 milijardi dolara), a među njima dominira bitcoin, koji čini više od 60 posto tržišne kapitalizacije, prema podacima objavljenim u travnju, u studiji izrađenoj za Odbor za ekonomsku i monetarnu politiku Europskog parlamenta. Zasad nije poznato tko će se od profesionalnih i kvalificiranih ulagača u Hrvatskoj odlučiti za prvi bitcoin fond.

Europski parlament je inicijalno podržao plan Europske komisije da kroz takozvanu MICA-u krene u regulaciju kriptovaluta i kriptotržišta. MICA bi se fokusirala na tri kategorije kriptoimovine: platne tokene, investicijske tokene i tokene vezane za proizvode ili usluge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:32