DEMO DAN

Četiri proizvodne tvrtke postavile su izazove, riješili su ih najbolji inovativni timovi

Predstavljene su četiri najbolje inovacije nastale na natjecanju EIT Manufacturing Innovation Challenge

Ilustracija

 Aleksey Funtap/Alamy/Alamy/Profimedia

Na natjecanju EIT Manufacturing Innovation Challenge inovativni timovi kroz mjesec dana intenzivnih edukacija rješavali su izazove koje su postavile četiri proizvodne tvrtke u Hrvatskoj - Podravka,Vertiv Croatia, JGL i Ferro-Preis Foundry.

U završnici, 9. prosinca, održan je EIT Manufacturing Innovation Challenge demo dan na kojem su predstavljene četiri najbolje inovacije nastale na ovom natjecanju čiji cilj je bio povezati proizvodne tvrtke i inovativne timove studenata, start-up tvrtke te neovisne timove zainteresiranih profesionalaca i entuzijasta kako bi se potaknule otvorene inovacije u proizvodnoj industriji.

Kako je objavljeno, događaj je moderirao doc. dr. sc. Miro Hegedić, predstavnik EIT Manufacturing huba Hrvatska, a okupljene su pozdravili prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Joško Parunov, prodekan za znanstveni rad i suradnju s gospodarstvom Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Dr. sc. Vlatka Petrović, v.d. voditeljice Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu ukratko je približila sudionicima aktivnosti EIT Manufacturing zajednice znanja i inovacija te aktivnosti EIT Manufacturing huba Hrvatska.

“Optimizacija proizvodnog plana kroz kvantitativne metode za poslovno odlučivanje – Izgradnja modela za optimizaciju proizvodnje”, bio je izazov koji je postavila tvrtka Ferro-Preis Foundry koju je na demo danu predstavljao David Matulin, direktor za financije.

Najbolje rješenje za njihov izazov predložio je tim MonteSplit čiji su članovi dr. sc. Krešimir Dželalija, dr. sc. Petra Bagavac i Frane Babić, a njihovo rješenje je numerički model za optimizaciju proizvodnog plana koji sortira zaprimljene narudžbe.

Kako je pojašnjeno, cilj modela je osigurati da vrijeme proizvodnje bude kraće od roka isporuke, ograničenja modela su kapaciteti radnih stanica, a narudžbe koje kasne u odnosu na zadani rok isporuke se kažnjavaju i tako povećavaju vrijednost funkcije cilja. Konačno rješenje je minimum funkcije cilja. Napravljena je vizualizacija rješenja – hodogram.
Hodogram prikazuje put svake narudžbe kroz proizvodnju i s prikaza je moguće direktno očitati zadržavanje proizvoda na svakoj od radnih stanica.

Tvrtku JGL d.d. na demo danu predstavljala je Maša Safundžić Kučuk, direktorica istraživanja i razvoja, a izazov JGL-a bio je „Identificirati onečišćenje u otopini kapi za oči iz potencijalnog LDPE pakiranja“.

Na izazov JGL-a odgovorio je MiniTeam u kojem su doc. dr. sc. Daniela Jakšić i dr. sc. Tamara Šmidlehner. Uloga MiniTeama u suradnji ostvarenoj kroz ovaj izazov je nadopuna analitičkom timu kompanije JGL s ciljem optimizacije resursa za brže plasiranje kvalitetnog i sigurnog lijeka na tržište. MiniTeam je pripremio niz smjernica za identifikaciju onečišćenja u plastičnom LDPE pakiranju za oftalmološke pripravke uzimajući u obzir dostupne specifikacije svake od komponenti lijeka te predložio analitičke metode i tehnike u skladu sa propisima Europske farmakopeje koja određuje izbor i način izvođenja pojedinih analitičkih tehnika specifičnih za pojedine analite.

„Kako bismo mogli preciznije predvidjeti potražnju kupaca za točnije planiranje opskrbe?, bio je izazove koji je pred natjecatelje postavila Podravka koju je ovom prigodom predstavljao Manuel Brković, direktor lanca opskrbe.

Podravkin izazov riješio je tim Frumentus kojeg čine Josip Ognjan, Mario Pavečić, Luka Pavlović i Franko Pandžić, a njihovo rješenje koristi blagodati umjetne inteligencije s ciljem što točnijeg predviđanja prodaje čime se poboljšava i plan proizvodnje Podravkinih proizvoda na hrvatskom tržištu.

Krešimir Smolković, direktor projekata u proizvodnji predstavljao je tvrtku Vertiv d.o.o., a izazov Vertiva bio je: “Kako bismo mogli unaprijediti prijevoz teških proizvoda u proizvodnji unutar definiranog takta?”

Na taj izazov odgovorio je tim “Spremni na sve” čiji su članovi Jan Jakovljević, Mihaela Lekić, Paula Kralj, Filip Šmintić i Niko Vujić, a osmislili su platformu za prijevoz tereta od 15 tona koja se može razvlačiti po duljini (od 6 m do 10 m) te dvaju mobilnih robota koji platformu i na njoj pozicioniran teret sa svake strane dižu i transportiraju od jedne do druge proizvodne faze unutar pogona tvrtke Vertiv. Pojašnjeno je kako su korištena inovativna no u isto vrijeme dokazano primjenjiva konstrukcijska rješenja od kojih su istaknuti mecanum kotači robota s mogućnošću bočnog kretanja iz mirovanja (omogućuju kompaktno kretanje po hali) i pneumatski jastuci robota čijim se napuhavanjem dižu veliki tereti (ekološki prihvatljivije od hidraulike).

EIT Manufacturing Innovation Challenge izazov organizirao je EIT Manufacturing hub Hrvatska – Centar za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje. Zadovoljni rezultatima izazova, organizatori najavljuju nastavak projekta iduće godine.

EIT Manufacturing jedna je od 8 inovacijskih zajednica Europskog instituta za inovacije i tehnologiju. Misija mu je stvoriti mrežu europskih inovatora u polju proizvodnje koja bi pridonijela podizanju vrijednosti europskih proizvoda, procesa i usluga te potaknula stvaranje globalno kompetitivne i održive proizvodnje.

Vizija EIT Manufacturinga je pozicioniranje Europske unije kao vodećeg aktera na području inovacija u proizvodnji na svjetskom tržištu.

Stoga su osnovani i hubovi diljem Europe kojima je cilj okupljanje svih dionika koji rade u proizvodnji te pružanje potpore edukacijom, međusobnim povezivanjem i inovacijskim projektima.

Sveučilište u Zagrebu postalo je EIT Manufacturing Hub za Hrvatsku 2020. godine, a od 2021. Fakultet strojarstva i brodogradnje ušao je u partnerstvo sa Sveučilištem u izvedbi EIT Manufacturing projekta.

Jedan od tri stupa na kojima počiva ključni istraživački program Obzor Europa, koji su zastupnici Europskog parlamenta odobrili krajem travnja ove godine, je „Inovativna Europa” čiji je cilj Europu učiniti predvodnicom u inovacijama koje stvaraju nova tržišta. Također cilj mu je i daljnjim jačanjem Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) poticati integraciju poslovanja, istraživanja, visokog obrazovanja i poduzetništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 10:58