nedostatak radne snage

Čak 55% tvrtki imalo je poteškoća u zapošljavanju IKT stručnjaka

Mala poduzeća imaju problema s pronalaskom informatičkih stručnjaka jer im ne mogu ponuditi željenu plaću
Ilustracija
 Greg Baker/AFP

Nedavno istraživanje Eurostata pokazalo je da se mnoga poduzeća Europske unije suočavaju s problemom pronalaska IKT stručnjaka, što može negativno utjecati na konkurentnost država članica.

Rezultati istraživanja pokazuju da je 55% tvrtki imalo poteškoća u zapošljavanju specijalista za informacijske i komunikacijske tehnologije.

Kao najčešći problemi s kojima se suočavaju tvrtke pri zapošljavanju radnika su nedostatak zahtjeva za posao, nedostatak relevantnih kvalifikacija i prevelika očekivanja po pitanju iznosa plaće.

U 2020. godini, 19% poduzeća EU-a zapošljavalo je IKT stručnjake, s time da su postojale velike razlike s obzirom na sektore. Najveći udio IKT stručnjaka zapošljavao je sektor informacija i komunikacija (72% poduzeća), zatim sektor 'stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti' (30%), 'električna energija, plin, klimatizacija i vodoopskrba' (26%) i 'nekretnine' (23%). Građevinski sektor imao je najmanji broj poduzeća koji su zapošljavali IKT stručnjake – samo osam posto.

Postotak velikih poduzeća koja zapošljavaju IKT stručnjake (76%) bio je gotovo šest puta veći od malih i srednjih poduzeća (14%). Jedan od glavnih faktora zašto MSP-ovi imaju problema s pronalaskom kvalificiranih informatičkih radnika su očekivanjapo pitanju plaće – velika poduzeća nude veće plaće od malih i srednjih tvrtki.

Osposobljavanje radne snage za IKT vještine također se pokazalo, iako ključnim alatom za digitalnu transformaciju, škakljivim pitanjem za mala i srednja poduzeća. Samo 15% malih poduzeća omogućilo je obuku svom osoblju kako bi poboljšali vještine povezane s IKT-om, što je četiri puta manje od velikih poduzeća (68%).

Jedna od posljedica nedostatka vještina i poteškoća u zapošljavanju kvalificiranih IKT stručnjaka je vrlo visok postotak vanjskih usluga, osobito u pojedinim zemljama EU-a, poput Cipra i Latvije, gdje IKT outsourcing iznosi čak 84%.

Europski parlament je u prosincu usvojio novu strategiju za europska mala i srednja poduzeća u kojoj od Europske komisije traži se da se u obzir uzmu posljedice krize uzrokovane koronavirusom.

Europarlamentarci su pozvali na osiguravanje više sredstava za EU poduzeća koja se suočavaju sa složenim birokratskim zahtjevima. Eurozastupnici su upozorili da preveliko administrativno i regulatorno opterećenje ometa rast kompanija te su pozvali na izradu plana s konkretnim ciljevima koji bi rasteretio poduzeća administrativnih zahtjeva i omogućio brži razvoj.

IKT stručnjaci čine 4,3% ukupne radne snage u EU, a godišnje se otvara 120 tisuća novih radnih mjesta. Jedan od ciljeva Unije je da do 2030. godine dosegne cilj od 20 milijuna zaposlenih IKT stručnjaka u EU-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:18