ZAVRŠNA FAZA

Budućnost Europe: Čak i najambiciozniji prijedlozi građana moraju se shvatiti ozbiljno

Sljedeća plenarna sjednica zakazana je za 8. i 9. travnja u Strasbourgu

Konferencija o budućnosti Europe

 Philippe Stirnweiss© European Union 2022 - Source: Ep

Konferencija o budućnosti Europe u završnoj je fazi, nakon rasprava održanih prošlog vikenda o preliminarnim nacrtima prijedloga o svim temama, objavio je Europski parlament.

Plenarna sjednica i devet radnih skupina počele su raditi na konačnim prijedlozima Konferencije na sastanku održanom 25. i 26. ožujka u Europskom parlamentu u Strasbourgu, a neke od njih sudjelovale su putem interneta.

Izvijestili su kako su svi članovi plenarne sjednice raspravljali o preliminarnim nacrtima koje su pripremili predsjedatelji Konferencije i glasnogovornici građana uz pomoć zajedničkog tajništva: građani, zastupnici u Europskom parlamentu, zastupnici u nacionalnim parlamentima, predstavnici Vijeća, Komisije, socijalnih partnera, civilnog društva te predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti. Ti su se nacrti, navode, uglavnom temeljili na preporukama europskih panela građana i građanki i nacionalnih panela, idejama prikupljenima putem višejezične digitalne platforme, kao i na doprinosima iz rasprava na plenarnim sjednicama i sastancima radne skupine.

Predstavljanjem rada radnih skupina Europskog parlamenta zastupnici su naglasili da se čak i najambiciozniji prijedlozi građana moraju shvatiti ozbiljno i obvezali se da će braniti vrijedan rad europskih građana u okviru procesa Konferencije. U skladu s preporukama građana mnogi su zastupnici, istaknuto je, pozvali na snažnije europske politike u područjima kao što su zdravstvo, vanjska politika, mladi, obrazovanje i kultura. Europa, ističu, mora postati ambicioznija i, prema nekima, preuzeti vodeću ulogu u digitalnoj povezivosti te bi trebala podupirati svoja mala i srednja poduzeća.

Također je navedeno kako je većina zastupnika istaknula da se rat u Ukrajini može bolje riješiti i snažnijom Europskom unijom. Neki su nazvali rusku invaziju prekretnicom za budućnost Europe, dok su drugi pozvali na bolje naoružanje EU-a u borbi protiv kriza u budućnosti, objavljeno je na stranicama Parlamenta.

Sljedeća plenarna sjednica zakazana je za 8. i 9. travnja u Strasbourgu, kada će radne skupine predstaviti svoje konsolidirane prijedloge. Očekuje se da će krajem travnja na plenarnoj sjednici izvršni odbor konsenzusom iznijeti svoje konačne prijedloge kako bi se završno izvješće moglo dostaviti predsjednicima institucija EU-a 9. svibnja u Strasbourgu, pojašnjeno je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:08