GODINA MLADIH

Borna Marković: ‘Kontakti su jedina i konstantna vrijednost koju imamo u poslovnom životu‘

Poslovanje njegove tvrtke Interritus usluge orijentirano je ka pronalaženju optimalnog načina financiranja investicija i provedbe projekata koji će uključivati tržišno najpovoljnije uvjete

Financijski analitičar Borna Marković

 Borna Marković

Ova 2022. je Europska godina mladih. To znači da će se tijekom cijele godine u svim državama članicama EU-a organizirati aktivnosti i inicijative usmjerene na mlade, a na koje je aktualna pandemija posebno negativno utjecala.

Osim toga, mlade ljude će se uključiti u ključne procese savjetovanja, kao što je Konferencija o budućnosti Europe te u druge javne politike na EU, nacionalnoj i lokalnoj razini. Na zahtjev zastupnika Europskog parlamenta, poseban fokus stavit će se i na mlade s manje mogućnosti i na rješavanje problema mentalnog zdravlja.

A nas su tim povodom zanimala iskustva poduzetnika i stručnjaka u raznim područjima koja mogu biti dragocjena i mladima u stjecanju novih znanja i kreiranju vlastite budućnosti.

Borna Marković diplomirao je ekonomiju na Sveučilištu u Zagrebu i nakon 20 godina rada na poslovima analize financija, financijskih izvještaja i izvora financiranja, odlučio otvoriti vlastitu tvrtku za savjetovanje u vezi poslovanja.

Kako nam pojašnjava Borna, poslovanje tvrtke Interritus usluge orijentirano je ka pronalaženju optimalnog načina financiranja investicija i provedbe projekata koji će uključivati tržišno najpovoljnije uvjete te pronalaske strateških partnera za rast i razvoj poslovanja. Rade većinom s malim poduzećima, dok su u manjoj mjeri zastupljena i srednje velika poduzeća.

Odgovarajući na pitanje što bi poručio mladima koji tek kreću na tržište rada ili su još uvijek 'svježi' u svijetu poduzetništva, ističe kako su za uspjeh najvažniji komunikacija i networking.

- Živimo u vremenima kada su informacije od prije jedan dan stare vijesti pa se stječe dojam da nitko nema vremena za ništa, a kamoli za druženja za koja se ne može u danom trenutku sa sigurnošću znati kada i u kojoj mjeri će doprinijeti razvoja posla. No, kontakti su jedina i konstantna vrijednost koju imamo u poslovnom životu i nikad ne znamo kad će biti vredniji „od zlata“. Sve znanje i vještine se mogu usvojiti, ali ako ih nemamo kome predstaviti i s kime krenuti u razvoj posla, onda ništa od toga – ističe financijski analitičar.

Zanimalo nas je na što bi mladi trebali obratiti najviše pažnje pri pronalasku savršenog poslodavca, kompanije ili poslovnog partnera.

- Moja su iskustva da mnogi u startu odustanu od promjene zbog straha. Strah je najveća kočnica u rastu i razvoju. Bitno je naglasiti da se svaki rast i razvoj dogodio kad smo izašli iz komforne zone i zakoračili u nešto novo i nepoznato. „Igra na sigurnu kartu“ u poduzetništvu ne postoji! - naglašava stručnjak iz područja financija.

Skreće pozornost na radno okruženje i timski rad pri odabiru poslodavca te savjetuje mlade da izbjegavaju šefa koji je „solo igrač“ jer u takvoj tvrtki nema prostora za napredak niti dugoročne kvalitetne suradnje.

- Najveće prepreke s kojima sam se susretao i s kojima se i dalje redovito susrećem su pojedini vlasnici poduzeća. Znači, to su oni vlasnici tvrtke koji nas angažiraju i traže od nas rješenje. Ali, ako im ponudimo mišljenje i pristup drugačije od onog koji oni smatraju da bi trebalo biti, posao se neće maknuti s mrtve točke. Tako da je moj iskreni savjet da u segmentu posla koji ne znate, ne bojte se tražiti pomoć stručne osobe. Vodite se njihovim savjetima jer ljudi znaju svoj posao. Tako ćete puno brže napredovati i posao će imati eksponencijalni rast.

Za kraj, ponudio bih nit vodilju u životu: 'Ako sam ja najpametniji u ovoj sobi, onda sam u krivoj sobi!' - zaključuje Borna Marković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 02:42