FACEBOOK FILES

Bivša zaposlenica Facebooka i zvizdačica Frances Haugen svjedočit će pred Europskim parlamentom

"Zviždači poput Haugen pokazuju hitnu potrebu za postavljanjem demokratskih pravila za online svijet koji će biti u interesu korisnika"
Frances Haugen
 Jim Watson/AFP

Zvizdačica Frances Haugen koja je otkrila niz šokantnih dokumenata koji pokazuju da Facebook stavlja profit ispred dobrobiti svojih korisnika, svjedočit će u Europskom parlamentu 8. studenoga.

Odluku o organiziranju javne rasprave na kojoj će zviždačica svjedočiti o "negativnom utjecaju proizvoda velikih tehnoloških tvrtki na korisnike", objavila je predsjednica odbora Europskog parlamenta za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO), Anna Cavazzini, nakon sastanka koordinatora političkih skupina.

"Zviždači poput Frances Haugen pokazuju hitnu potrebu za postavljanjem demokratskih pravila za online svijet koji će biti u interesu korisnika. Njezina otkrića otkrivaju inherentni sukob između poslovnog modela platforme i interesa korisnika. To pokazuje da su nam potrebna snažna pravila za moderiranje sadržaja i dalekosežne obveze transparentnosti u Europi", rekla je Cavazzini.

Europarlamentarci upozoravaju da ovaj slučaj jasno pokazuje kako korporativna samoregulacija nije uspjela i da stoga treba što prije donijeti paket zakona o digitalnim uslugama koji će se na adekvatan način boriti protiv dezinformacija i govora mržnje i urediti poslovne modele koji koriste algoritme za prodaju oglasa i generiranje profita nauštrb ljudskog zdravlja.

"Moramo regulirati cijeli sustav koji favorizira dezinformacije i nasilje nad činjenicama i moramo ga učinkovito provoditi. Svi navodi u 'Facebookovim dokumentima' moraju se istražiti. Budući da Odbor za unutarnje tržište trenutno pregovara o Aktu o digitalnim uslugama i Aktu o digitalnim tržištima, javna rasprava s Frances Haugen obogatit će demokratski diskurs i naš trenutačni zakonodavni rad u dotičnim odborima", dodala je Cavazzini.

U Parlamentu je u tijeku rad na reguliranju platformi i rasprava o prijedlogu Akta o digitalnim tržištima (DMA) i Akta o digitalnim uslugama (DSA) koje je Komisija predložila u prosincu 2020. godine.

Izvjestitelji Parlamenta Christel Schaldemose (S&D) i Andreas Schwab (EPP), predstavili su nacrt izvješća IMCO odboru 21. lipnja, nakon čega je 27. rujna uslijedila rasprava o amandmanima. Ukupno 2297 izmjena podneseno je za DSA i 1199 amandama za DMA. Glasovanje u odboru zakazano je za 8. studenoga.

Bivša Facebookova menadžerica pred američkim Kongresom je svjedočila 5. listopada. Haugen je tada zastupnicima rekla da Facebook nije inherentno zao i da se društvene mreže mogu moderirati da budu manje toksične za korisnike, no nužno je da Kongres reagira. Kao rješenje je predložila osnivanje regulatorne agencije koja bi bila zadužena za nadzor Facebooka.

Prije dolaska u Bruxelles, Haugen će 25. listopada svjedočiti pred odborom britanskog parlamenta za izradu zakona o online sigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:46