POMOĆ U OPORAVKU

‘Bitno je jačanje demokracije kroz financijsku neovisnost medija i bolji pristup fondovima‘

Medijski i audiovizualni sektor najznačajniji za europsku demokraciju, kao i kulturnu i jezičnu raznolikost, ističe Željana Zovko

Željana Zovko sudjelovala je na seminaru o gospodarskom i društvenom oporavku

 Ured zastupnice

Govoreći novinarima na seminaru o gospodarskom i društvenom oporavku koji je u Bruxellesu organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, eurozastupnica Željana Zovko (HDZ/EPP) istaknula je kako je protekle godine u Odboru za kulturu i obrazovanje radila kao izvjestiteljica za pučane na izvješću o europskim medijima u digitalnom desetljeću, a koje je povezano s Akcijskim planom za potporu oporavku i transformaciji.

- Audiovizualna industrija i mediji su pogođeni pandemijom i trebaju pomoć za oporavak, Smatram kako su mediji i audiovizualni sektor najznačajniji za našu europsku demokraciju, kao i kulturnu i jezičnu raznolikost. Bitno je jačanje demokracije kroz financijsku neovisnost medija i bolji pristup fondovima i programima financiranja – naglasila je Zovko.

Kazala je i kako države članice trebaju omogućiti veću dostupnost fondova, te kako je primjetna nedovoljna brzina apliciranja i nedovoljna svijest koliko novca ima.

U očekivanju poziva na podnošenje prijedloga za financiranje u području medija, zastupnica Zovko je, uz ostalo, istaknula inicijativu čiji je cilj uložiti 400 milijuna eura u audiovizualnom sektoru u sedmogodišnjem razdoblju, a što će biti pokrenuto u ovoj godini. Naglasak je, kazala je, na jezičnoj raznolikosti.

- Fokus je na malim jezicima, među kojima je i hrvatski, tražili smo da dobiju veći dio kolača – naglasila je Zovko koja je i izvjestiteljica EP-a za izvješće o Novom europskom Bauhausu, inicijativi Europske komisije za klimatski učinkovitu i održivu budućnost EU-a.

Riječ je o kreativnoj inicijativi kojom se pomiču granice između znanosti i tehnologije, umjetnosti, kulture i socijalne uključenosti radi pronalaženja rješenja za svakodnevne probleme.

Kroz tu inicijativu i razvojne projekte koji će se financirati iz fonda nove generacije, zalaže za sredine gdje će ljudi ugodno živjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 16:29