postignut dogovor

‘Bilo bi nezamislivo da shemi ‘u roamingu kao kod kuće‘ dođe kraj‘

Revidiranom uredbom o roamingu nastoje se prilagoditi maksimalne veleprodajne cijene kako bi se osiguralo da je pružanje maloprodajnih usluga roaminga po domaćim cijenama održivo za operatere diljem EU-a
 Oatawa

Države članice Europske unije postigle su dogovor o nastavku roaming usluga i sada mogu započeti pregovori s Europskim parlamentom.

Međutim, Europska organizacija za zaštitu potrošača (BEUC) optužuje zemlje EU-a da su oslabile važne odredbe iz prijedloga Komisije, kao što je obveza telekomunikacijskih operatera da potrošačima pruže istu kvalitetu usluge u inozemstvu kao kod kuće.

Veleposlanici država članica u srijedu su postigli dogovor o pregovaračkom mandatu za produljenje modela „u roamingu kao kod kuće” koja je stupila na snagu 2017. godine.

Postojeća pravila osiguravaju da građani tijekom putovanja u druge zemlje EU-a mogu zvati, slati tekstualne poruke i surfati internetom po istoj cijeni kao kod kuće. Postojeća uredba o roamingu prestaje važiti 30. lipnja 2022.

"Ukidanje naknada za roaming u 2017. nedvojbeno je bilo jedna od najiščekivanijih i najpopularnijih odluka koje je EU donio u digitalnom području – zapravo, u bilo kojem području. Bilo bi nezamislivo da shemi „u roamingu kao kod kuće” dođe kraj. Današnjim brzim dogovorom o stajalištu Vijeća osigurava se to da kada putujemo Europom možemo ostati u kontaktu i surfati internetom bez dodatnih naknada", rekao je u srijedu portugalski ministar infrastrukture i stanovanja te predsjednik Vijeća, Pedro Nuno Santos.

Konkretno, revidiranom uredbom o roamingu nastoje se prilagoditi maksimalne veleprodajne cijene kako bi se osiguralo da je pružanje maloprodajnih usluga roaminga po domaćim cijenama održivo za operatere diljem EU-a.

Prijedlogom se uvode i nove mjere za povećanje transparentnosti usluga s dodanom vrijednošću, a cilj mu je potrošačima osigurati dobro iskustvo u pogledu kvalitete usluge i pristupa hitnim službama. Potrošači su dosad nesvjesno imali dodatne troškove tijekom putovanja brodovima i avionima jer nisu znali da se pravila o roamingu primjenjuje samo na zemaljske mobilne mreže. Ova nova mjera transparentnosti trebala bi povećati svijest o uslugama na tim prijevoznim sredstvima.

Još jedan važan aspekt jest osigurati da se u uredbi uzmu u obzir posljedice pandemije i promjene koje su uslijedile u pogledu putovanja i turizma, porasta rada od kuće i sastanaka na daljinu koji utječu na potrošnju u roamingu. Prijedlogom se uzima u obzir i uvođenje 5G tehnologije jer trenutačno još nema podataka o troškovima pružanja 5G usluga, posebno podatkovnih usluga u roamingu.

Krovna europska organizacija za zaštitu potrošača pak tvrdi da su članice oslabile zahtjev da telekomunikacijski operatori pružaju potrošačima jednaku kvalitetu usluge u inozemstvu kao kod kuće, na primjer u pružanju iste brzine prijenosa podataka.

Države članice također su, tvrdi BEUC, u usporedbi s prijedlogom Komisije povećale gornje granice cijena koje davatelji usluga telekomunikacija mogu naplaćivati kada njihovi korisnici koriste telefone u inozemstvu.

To bi moglo dovesti do toga da potrošači plaćaju veće pretplate na mobilne telefone i da se manji operatori istiskuju s tržišta.

„Ukidanje naknada za roaming predstavlja "jelo s potpisom" koje je EU proizvela 2017. godine i koje je bilo vrlo popularno. Malo ljudi zna da ova pravila imaju datum isteka i bitno je da se ona produže. Razočaravajuće je što države članice radije uvode slaba poboljšanja ovih pravila, nego da "pređu punu milju" i pretvore uspješnu politiku u iznimnog pobjednika", poručila je direktorica BEUC-a Monique Goyens.

Izvjestiteljica Angelika Winzig (EPP) u četvrtak je pred članovima Odbora Europskog parlamenta za industriju, istraživanje i energetiku predstavila preinake nacrta izvještaja o roamingu u javnim pokretnim komunikacijskim mrežama unutar Unije.

Winzig je rekla, između ostalog, da u izvještaju moraju analizirati utjecaj pandemije i da će pokušati uzeti u obzir različita pitanja vezana uz kvalitetu pristup mreži osobama s invaliditetom.

Zastupnici su istaknuli da u reviziji žele staviti naglasak na stabilnosti i pravnoj sigurnosti, žele osigurati prava potrošača, ali i sigurnost i stabilnost sektora, uključujući velike i male tvrtke. Također, smatraju da treba omogućiti većem broju operatera da ponude "roaming kao kod kuće" uz održive cijene i pozabaviti se pitanjem spajanja na mrežu operatera strane zemlje za osobe koje žive u blizini granica.

Mnogi zastupnici rekli su da je važno razmotriti poboljšanje cijena, odnosno smanjiti cijene za gigabajt u roamingu jer su još uvijek iznad veleprodajnih tržišnih cijena.

Komisija predlaže da se maksimalna veleprodajna cijena smanji na 1,50 EUR po gigabajtu od 2025. godine, i da ta cijena ostane ista do 2032. godine.

Međutim, Parlament ističe da je to i dalje višestruko veće od stvarne prosječne stope u prvom tromjesečju ove godine koju operateri plaćaju na tržištu. Stoga izvjestiteljica Winzig predlaže ograničenje veleprodajnih cijena za gigabajt u roamingu od 2024.na 0,80 EUR, a od 1. siječnja 2025. do 30. lipnja 2032. na 0,60 EUR po gigabajtu.

"Uredba o roamingu jedan je od kamena temeljca europskog digitalnog desetljeća, ona poboljšava svakodnevni život europskog građanstva. Kako bismo bili sigurni da ta uredba i dalje služi europske građane, moramo sada postaviti gornje granice za veleprodajne usluge. To bi trebalo biti niže od toga što Komisija predlaže gdje su gornje granice iznad trenutno aktualnih cijena. Niže veleprodajne cijene su važne za naše načelo "roaming kao kod kuće". Stope bi trebale biti u skladu s razvojem na tržištu, trebale bi poticati nova ulaganja, brzo i jednostavno spajanje podataka. Također bi s time trebali spriječiti narušavanje tržišnog natjecanja i omogućiti da na tržištu sudjeluju i mali operateri", istaknula je zastupnica Henna Virkkunen, EPP.

Što se tiče revizija uredbe, Komisija je istaknula da planira dvije revizije, jednu 2025. godine i jednu 2029. godine. Prva revizija poklopit će s ciljem uvođenjem 5G mreže i ako se pokaže potrebnim, Komisija navodi da će uvesti potencijalne promjene u uredbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:25