COP26

Bill Gates i glavne europske institucije sklopili klimatsko partnerstvo vrijedno stotine milijuna eura

Partnerstvo između Komisije, Europske investicijske banke i mreže Breakthrough Energy Catalyst u sljedećih pet godina mobilizirat će do 820 milijuna eura

Werner Hoyer, Ursula von der Leyen i Bill Gates u Glasgowu na summitu COP26

 Raphael Lafargue/Pool/Bestimage/Profimedia

Na konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (Cop26) predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, osnivač mreže Breakthrough Energy Bill Gates i predsjednik Europske investicijske banke Werner Hoyer sklopili su partnerstvo koje će dovesti do povećanja ulaganja u ključne klimatske tehnologije.

Partnerstvo između Komisije, Europske investicijske banke i Breakthrough Energy Catalyst u sljedećih pet godina mobilizirat će do 820 milijuna eura. Cilj partnerstva je ubrzati uvođenje i stavljanje na tržište inovativnih tehnologija koje će pomoći u ostvarivanju europskog zelenog plana i klimatskih ciljeva EU-a do 2030.

Očekuje se da će za svaki euro javnih sredstva privatni investitori uložiti još tri eura.

Sredstva će biti namijenjena projektima iz EU-a koji imaju najviše potencijala da doprinesu u četiri ključna sektora - čisti vodik, održiva zrakoplovna goriva, izravno hvatanje ugljika iz zraka i dugoročno skladištenje energije.

"Sada je vrijeme za akciju. Klimatske promjene zahtijevaju od nas ulaganje u inovacije visokog rizika i uklanjanje „zelene premije” povezane sa stavljanjem na tržište novih tehnologija, a koje moraju postati dostupne što prije. Novo partnerstvo još je jedan korak na putu da Europa postane prvi klimatski neutralan i kontinent klimatskih inovacija. Očekujem od država članica, industrije i ostalih da se pridruže utrci za klimatske inovacije", izjavila je predsjednica Komisije von der Leyen.

Bill Gates, osnivač organizacije Breakthrough Energy, upozorio je kako je postizanje nulte neto stope emisija jedna od najtežih zadaća postavljena pred čovječanstvo

"Bit će nam potrebne nove tehnologije, nove politike i nova partnerstva između privatnog i javnog sektora u dosad nezabilježenom omjeru. Partnerstvo s Europskom komisijom i Europskom investicijskom bankom doprinijet će ubrzanju širokog prihvaćanja klimatskih rješenja s pomoću kojih će se izgraditi čiste industrije i otvoriti nova radna mjesta u cijeloj Europi za buduće generacije", kazao je Gates.

Partnerstvo će biti usmjereno na tehnologije za koje se pokaže da mogu smanjiti emisije stakleničkih plinova, ali su trenutačno preskupe da bi se proširile i konkurirale postojećim tehnologijama temeljenima na fosilnim gorivima.

Europska investicijska banka (korištenjem sredstava Komisije) i Breakthrough Energy Catalyst osigurat će jednake iznose bespovratnih sredstava i financijskih ulaganja u projekte, a Breakthrough Energy Catalyst potaknut će partnere da ulažu u projekte ili kupuju zelene proizvode koji iz njih proizlaze.

Podupiranjem tih tehnologija u ovoj fazi demonstracijskog procesa i stvaranjem tržišta za te zelene proizvode, partnerstvo će smanjiti njihovu „zelenu premiju”, tj. smanjiti njihove troškove na razinu koja je u konačnici konkurentna mogućnostima temeljenima na fosilnim gorivima. To će doprinijeti da oni brže postanu prihvaćeni na globalnoj razini i neovisni od programa javne potpore.

Financijska sredstva EU-a za partnerstvo dodjeljivat će se iz programa Obzor Europa i Fonda za inovacije, a njima će se upravljati u okviru programa InvestEU.

Partnerstvo će biti otvoreno za nacionalna ulaganja država članica EU-a putem fonda InvestEU ili pojedinačnih projekata. Prvi projekti trebali bi biti odabrani 2022. godine.

Europski parlament usvojio je propis o klimi 24. lipnja ove godine. Cilj za 2030. i postizanje klimatske neutralnosti do 2050. bit će pravno obvezujući, približavajući Uniju cilju postizanja negativnih emisija nakon 2050. i potvrđujući vodstvo u globalnoj borbi protiv klimatskih promjena. Propis treba omogućiti lakše uvođenje ciljeva u zakonodavstvo i donijeti, između ostalog, čišći zrak, vodu i tlo, manje račune za energiju, obnovljene domove, bolji javni prijevoz i više stanica za punjenje e-automobila, manje otpada i zdraviju hranu. Očekuje se da će novi propis dovesti i do stvaranja radnih mjesta, primjerice u području obnovljivih izvora energije, energetski učinkovitim zgradama i procesima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:50