REGULACIJA KRIPTOVALUTA

Bijela kuća sljedeći bi mjesec mogla po prvi puta izdati izvršnu uredbu o kriptovalutama

Navodno Bidenova administracija istražuje i mogućnost uspostave digitalne valute koju podržava američka vlada ili digitalne valute središnje banke

Ilustracija

 Dmitry Bairachnyi/Alamy/Alamy/Profimedia

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena priprema izvršnu uredbu koja bi trebala po prvi puta ponuditi zakonodavni, ekonomski i sigurnosni okvir za razvoj industrije digitalnih valuta i kriptoimovine.

Kako saznaje Bloomberg, konačni nacrt izvršne naredbe bit će predstavljen predsjedniku Bidenu u narednih nekoliko tjedana, a predsjednik će uredbu objaviti već sljedeći mjesec.

Savezne agencije poput Vijeća za nadzor financijske stabilnosti (FSOC) i Komisije za vrijednosnice i burze (SEC) do sada su primjenjivale rascjepkan pristup reguliranja kriptovaluta.

Međutim, Bijela kuća se suočavala sa stalnim pritiskom iz smjera industrije kriptovaluta koja je upozoravala na razne probleme koje su im donosila nejasna i neuravnotežena pravila.

Bidenova administracija stoga je naredila saveznim agencijama da sastave detaljan popis rizika i mogućnosti digitalne imovine.

Direktiva će uključivati detaljna izvješća raznih saveznih agencija o utjecaju digitalnih valuta u drugoj polovici 2022., a središnju ulogu u nadzoru napora vezanih za postavljanje politika i reguliranje digitalne imovine će imati Bijela kuća.

Očekuje se da će jedno od izvješća objaviti FSOC, u kojem će se procijeniti mogući sustavni utjecaj digitalne imovine u SAD-u. Drugo izvješće ima za cilj utvrditi nezakonitu upotrebu kriptovaluta.

Tržište kriptovaluta svjedočilo je masovnoj rasprodaji nakon što su američke Federalne rezerve signalizirale kraj svoje politike kvantitativnog popuštanja. Neke od kriptovaluta pale su i do 80 posto u posljednja tri mjeseca, a bitcoin se gotovo prepolovio u odnosu na najvišu razinu od oko 70 tisuća dolara, postignutu u studenom prošle godine.

Navodno Bidenova administracija istražuje i mogućnost uspostave digitalne valute koju podržava američka vlada ili digitalne valute središnje banke (CBDC).

Što se tiče situacije s druge strane Atlantika, EU ne planira prije 2023. regulirati ulaganja u kriptoimovinu. Naime, Europska komisija donijela je zakonodavni prijedlog Uredbe o tržištima kriptoimovine u rujnu 2020., ali se ne očekuje da će na snagu stupiti do sljedeće godine. Europski parlament usvojio je u listopadu 2020. rezoluciju s preporukama Komisiji o digitalizaciji financijskih usluga i novim rizicima u pogledu kriptoimovine. U tom izvješću europarlamentarci pozivaju Komisiju da uspostavi zajednički okvir Unije za paneuropski zatvoreni sustav za digitalne financijske usluge jer bi se time ostvarile dodatne koristi za financijske inovacije i stabilnost te smanjila fragmentacija nadzora.

Dodajmo još kako je Europska središnja banka sredinom prošle godine osnovala radnu skupinu za digitalni euro. Trideset profesionalaca iz bankarskog i financijskog sektora savjetovat će središnje banke u Europskoj uniji i Europsku središnju banku oko potencijalnog uvođenja, izrade i distribucije službene digitalne valute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:29