ŽELJANA ZOVKO

‘Bez sigurnosnog elementa inicijativa Europski Bauhaus neće postići željeni učinak‘

Novi europski Bauhaus predstavljena je u rujnu 2020. godine, a njegov je cilj jestvaranje ugodnih i energetski učinkovitih životnih prostora kroz spajanje svijeta kulture i umjetnosti sa svijetom tehnologije i znanosti

Zastupnica u EU parlamentu, Željana Zovko

 Sasa Buric/Cropix

Odbori Europskog parlamenta održali su zajedničku sjednicu o izvješću o Novom europskom Bauhausu, jednoj od ključnih inicijativa koja povezuje digitalnu i zelenu tranziciju.

Na sjednici odbora Europskog parlamenta za kulturu i obrazovanje (CULT) i odbora za istraživanje, industriju i energetiku (ITRE), eurozastupnica Željana Zovko rezimirala je svoj dosadašnji rad na izvješću, na kojem radi posljednjih godinu i pol dana kao izvjestiteljica EPP-a.

"Stvaranje ugodnih, pristupačnih, održivih i uključivih prostora u skladu s digitalnom i zelenom tranzicijom je temelj Novog europskog Bauhausa, ali bez sigurnosnog elementa to neće biti dovoljno za njezin istinski učinak diljem Europske unije. Građani Republike Hrvatske znaju koliko je presudno imati sigurne i čvrste građevinske konstrukcije, osobito u slučaju prirodnih nepogoda", upozorila je Zovko, naglasivši da je dodavanje sigurnosne komponente Novom europskom Bauhausu ključno za opipljive rezultate ove inicijative na terenu.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlament istaknula je da je drugi važni preduvjet osiguravanje odgovarajućeg proračuna te drugih načina financiranja Novog europskog Bauhausa u sljedećih par godina.

"Bez prikladnog proračuna i financijske podrške, sve naše ideje i prijedlozi provedbe Novog europskog Bauhausa neće biti ostvareni. Novi europski Bauhaus zaslužuje da bude prepoznat kao program EU-a u sljedećem VFO-u i da dobije neovisna i svježa sredstva koja će omogućiti procvat inicijative i ostvariti njezin prijeko potreban utjecaj na društvo i gospodarstvo", dodala je Zovko.

Transdisciplinarna inicijativa Novi europski Bauhaus predstavljena je u rujnu 2020. godine, a njezin cilj je obnova i planska gradnja te stvaranje ugodnih, održivih i energetski učinkovitih životnih prostora kroz spajanje svijeta kulture i umjetnosti sa svijetom tehnologije i znanosti.

Za provedbu Novog europskog Bauhausa predviđeno je oko 85 milijuna eura. Sredstva će se osigurati iz više programa EU-a, među kojima su program Obzor Europa za istraživanje i inovacije, program LIFE za okoliš i klimatsku politiku i Europski fond za regionalni razvoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:07