ZELENO SVJETLO

Ažuriranje EU pravila: ‘Zbog rada ničije zdravlje ne smije biti ugroženo‘

Prvi put u područje primjene Direktive o zaštiti radnika uključene su reprotoksične tvari, koje su štetne za reprodukciju

Sunčana Glavak

 Ured zastupnice

Europski parlament dao je zeleno svjetlo za ažuriranje pravila EU-a o ograničavanju izloženosti radnika kancerogenima, mutagenim ili reprotoksičnim tvarima.

Time su prvi put u područje primjene Direktive o zaštiti radnika uključene reprotoksične tvari. Reprotoksične tvari štetne su za reprodukciju i mogu uzrokovati neplodnost.

Europarlamentarci su također uspjeli postići dogovor s vladama državama članicama EU-a da zdravstveni radnici koji rade s opasnim lijekovima, od kojih je polovica reprotoksična, moraju proći odgovarajuću obuku o sigurnom rukovanju.

Procjenjuje se da je 12,7 milijuna radnika u Europi, od čega 7,3 milijuna medicinskih sestara, potencijalno izloženo opasnim lijekovima.

Usuglašeni tekst traži od Komisije da do kraja ove godine razvije definiciju i uspostavi indikativni popis opasnih medicinskih proizvoda i pripremi smjernice za rukovanje toksičnim tvarima, posebno u bolnicama. Osim toga, Komisija mora predstaviti zakonodavne prijedloge o graničnim vrijednostima profesionalne izloženosti za 25 tvari ili skupina tvari prije kraja 2022. godine.

Zastupnici u Europskom parlamentu usvojili su izvješće sa 686 glasova za, 4 protiv i 4 suzdržana.

"Ovo je veliki uspjeh za sve, posebno za 13 milijuna radnika na koje ove odredbe izravno utječu. Ovo je definitivno veliko postignuće u našoj zajedničkoj borbi protiv raka", izjavila je nakon usvajanja izvješća izvjestiteljica Stefania Zambelli.

Eurozastupnica Sunčana Glavak ističe važnost donošenja kvalitetnog zakonodavnog okvira na razini Europske unije čija će provedba jamčiti bolju sigurnost zdravlja europskih radnika izloženih karcinogenim ili mutagenim tvarima na radu.

„Više od polovice smrtnih slučajeva povezanih s radom u Europskoj uniji na godišnjoj razini povezano je s rakom. Europski parlament je jasno definirao svoj stav u borbi protiv ove zloćudne bolesti i stoga ne možemo pristati na ništa manje od najviših standarda zaštite na radu. Predložene dopune direktivi predviđaju bolju zaštitu na radnom mjestu za milijune europskih radnika koji su profesionalno izloženi benzenu, spojevima nikla i akrilonitrilu“, poručila je zastupnica naglasivši kako je 20 posto tumora povezano s bolestima nastalima uslijed profesionalnog djelovanja.

Eurozastupnica Sunčana Glavak smatra kako predložene dopune idu u dobrom smjeru te je istaknula svoju podršku ovom prijedlogu izmjene direktive, s posebnim naglaskom na uključivanje medicinskih djelatnika. Pozdravila je najavu Akcijskog plana Komisije kojim se predviđa uključivanje dodatnih 25 tvari u direktivu, naglašavajući da je riječ o primjeru dobre prakse koji je naišao na odobravanje većine dionika iz relevantnih sektora.

„Naš posao kao zakonodavnog tijela nije ni izbliza gotov. Potrebno je stalno prilagođavati postojeće zakonodavstvo u skladu s najnovijim saznanjima“, istaknula je.

Osim održavanja jednake razine zaštite za sve radnike, u izvješću je posebno istaknuto koliko je važno osigurati i olakšati operativnu izvedivost i usklađenost te izbjeći nerazmjeran učinak na mikropoduzeća i mala i srednja poduzeća.

U tom kontekstu, posebne mjere, kao što su poticaji i digitalni alati, mogle bi im pomoći poduzećima da uspješnije ispune obveze utvrđene u direktivi.

Predloženo je i da se granične vrijednosti redovito nadziru i strogo preispituju barem svakih pet godina i to na temelju napretka u znanju i tehnologijama.

Zastupnica EPP-a Sunčana Glavak uputila je pitanje povjereniku Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava Nicolasu Schmitu o mogućnosti smanjenja roka revidiranja graničnih vrijednosti kako bi se osigurale dodatne prednosti za zdravlje europskih radnika. Uz to, posebno važnim smatra razmjenu informacija i uspostavu europskog registra opasnih lijekova.

„Zbog rada ničije zdravlje ne smije biti ugroženo“, zaključila je eurozastupnica Glavak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:24