Autorska prava

Apple počinje izravno plaćati glazbenike

Izvođači se uslijed pandemije sve više okreću aplikacijama, a publika u izostanku koncerata dosta vremena provodi streamajući
 Wang Chu/AFP

Apple Music objavio je da će glazbenicima plaćati jedan cent, ili šest lipa, za svaku preslušanu skladbu. Apple već plaća izdavačima 52 centa ili 52% od svakog dolara koji zaradi od glazbe, ali dosad nije plaćao glazbenike izravno.

Prvi je glazbenicima izravno počeo plaćati Spotify. Najveća glazbena streaming usluga na svojima je web stranicama otkrila da ima 155 milijuna pretplatnika i da za svaku preslušanu skladbu isplaćuje nositeljima autorskih prava dvije do tri lipe po skladbi, odnosno između 0,3 i 0,5 centi. Prije dvije godine Europski parlament donio je regulativu kojom se želi osigurati "pravednost i transparentnost mrežnih platformi", uključujući glazbene platforme.

- Regulacija je osmišljena imajući na umu milijune malih i srednjih poduzeća, tako da se više ne trebaju suočavati s neobjašnjivim obustavama računa, netransparentnim rangiranjem rezultata pretrage, nedostupnim rješenjima sporova i mnogim drugim nepoštenim praksama - navodi se u priopćenju eurozastupnika. Spotify i Deezer bili su među najglasnijim zagovornicima nove regulacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:10