AgriCon

Aplikacija za dijeljenje poljoprivrednih strojeva

Predstavljamo deset finalista našeg natječaja "Student DIGI Award 2021" kojim se biraju najbolji mladi inovatori
 Vlado Kos/CROPIX

Da poljoprivredna proizvodnja već godinama nije samo neumorni i marljivi rad na zemlji, njezinoj obradi, sijanju i sadnji različitih kultura, njihovu održavanju, žetvi i berbi, svjedočimo gotovo svakodnevno. Poljoprivrednici se danas trebaju koristiti i drugim, modernim alatima koji su im na raspolaganju kako bi ostali konkurentni, kako bi svoj proizvod plasirali na ponekad i prezasićeno tržište. Digitalne tehnologije u tome su odavno uzele svoju ulogu, no prostora za korak naprijed, otkrivanje i uvođenje novih modela i alata u poslovanje uvijek će biti.

Sjajno su to prepoznali svestrani i talentirani Marina i David Fruk, sestra i brat iz mjesta Vrbanja u Srijemu nedaleko od Županje, koji su cijeli život sa sestrama Marijom i Veronikom odrastali uz rad na polju i roditelje, majku Jadranku i oca Zlatka, nositelja njihova OPG-a koji se bavi proizvodnjom žitarica i uljarica na oko 90 hektara zemlje, ali ima i svoju poljoprivrednu ljekarnu, bavi se i programiranjem. Očito je svoja znanja i iskustva jako dobro prenio na djecu koja su na odličnom putu da dodatno razviju i oplemene ono što on već godinama odlično radi.

image


Vlado Kos/CROPIX

Prosjek 5,0

- Suočeni s problemima na koje smo i sami naišli, ali i kroz razgovore s drugim poljoprivrednicima, osmislili smo izradu aplikacije AgriCon koja je zamišljena na temelju ekonomije dijeljenja poljoprivredne i građevinske opreme, čime se promiče učinkovito korištenje imovine zajednice - kažu Marina, 18-godišnja učenica 4. razreda Ekonomske i upravne škole u Osijeku s prosjekom 5.0, koja u slobodno vrijeme programira, izrađuje aplikacije i robote te sudi na nogometnim utakmicama, i njezin 20-godišnji brat David, izvrsni student 3. godine Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, koji su udružili svoja znanja i vještine kako bi ponudili proizvod od kojega bi u budućnosti mnogi mogli imati velike koristi.

Njihova aplikacija, naime, povezivala bi OPG-e, obrte i manje tvrtke s ciljem da međusobno, naravno uz novčanu naknadu, dijele skupe poljoprivredne i građevinske strojeve.

- Mnoga mikro i mala poljoprivredna gospodarstva i male građevinske tvrtke u Hrvatskoj obično nemaju dovoljno kapitala za ulaganje u nova tehnološka rješenja i kupnju strojeva koji bi bili potrebni za povećanje produktivnosti. Osim što im je to problem u realizaciji poslova i projekata, to posljedično dovodi i do neučinkovite obrade tla, zagađenja okoliša i visokih troškova održavanja. Međutim, u tome im mogu pomoći veća gospodarstva i tvrtke koji posjeduju tehnološki naprednu opremu koju bi im mogli iznajmiti te tako i sami dodatno zaraditi iznajmljivanjem opreme putem platforme. Tu nastupa naša web i mobilna aplikacija AgriCon koja je potpora takvim aktivnostima i koja bi povezivala sve dionike u procesu, odnosno sve koji bi se na nju registrirali. U svakom trenutku bi imali u realnom vremenu podatak kome i kada treba kakav stroj te gdje ga, kada i po kojoj cijeni mogu unajmiti, odnosno iznajmiti - govore Marina i David, koji su oko godinu dana radili na istraživanju tržišta, ali i osmišljavanju projekta za koji vjeruju da može biti uspješan.

image
Otac Zlatko već ima dosta iskustva u izradi mobilnih aplikacija, web stranica i drugih programskih rješenja
Vlado Kos/CROPIX

- U Hrvatskoj takvih aplikacija nema, a nismo ih našli ni na europskoj razini. Povratne informacije potencijalnih korisnika su, pak, iznimno pozitivne - dodali su, a onda i na plastičnom primjeru pojasnili prednosti ovog sustava.

- Uzmimo primjer iz poljoprivredne proizvodnje. Marko posjeduje modernu i ekološki učinkovitu mehanizaciju - traktor, kombajn, prskalicu i sijačicu, od kojih svaki stroj ima prosječnu godišnju iskoristivost jedan posto, a ostatak vremena stoje na imanju. S druge strane imamo Janka, mladog poljoprivrednika, kojemu se bliži vrijeme žetve pšenice, a nema kombajn, ni ima novca da ga kupi. Tada na scenu stupa AgriCon gdje su obojica registrirani korisnici i dolazi do njihova poslovnog povezivanja, odnosno najma kombajna. Janko je uspio riješiti svoj problem i uspješno je na vrijeme obavio žetvu, a Marko je dodatno zaradio, učinkovito iskoristio svoju mehanizaciju i pozitivno utjecao na zaštitu okoliša - objasnili su Marina i David, koji su razradili i sustav plaćanja.

Ističu pritom kako bi se njihova profitabilnost manifestirala u transakcijskoj naknadi od tri posto, ali i marketinškim aktivnostima jer bi platforma omogućavala i oglašavanje korisnika. No, osim povezivanja korisnika, platforma AgriCon zamišljena je i da pruži dodatna jamstva kao što su osiguranje za osobne nezgode.

image
Vlado Kos/CROPIX

Zatvoren krug

- Aplikacija bi imala i GPS praćenje iznajmljene opreme, cijene različitih ponuđenih proizvoda, obostranu recenziju korisnika te komunikaciju među povezanim korisnicima putem poruka i telefona što omogućuje bolju informiranost oko krajnje odluke zaključivanja najma - rekla je Marina koja je u ovoj priči zadužena za programiranje, čime se bavi već nekoliko godina.

Tome ju je naučio otac Zlatko, pa već ima dosta iskustva u izradi aplikacija, web stranica i drugih programskih rješenja. Marina i David dodaju kako ovakav projekt otvara i neke nove, dodatne mogućnosti pružanja usluga kao što je uključivanje trećih osoba u svrhu otvaranja centara smještaja strojeva i opreme, potom za prijevoz od najmodavaca do najmoprimaca i obrnuto te u konačnici za čišćenje. Time bi se mogao zatvoriti cijeli krug.

image
Student DIGI Award 2021
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:42