GODINA MLADIH

Antonija Knežević: Postojeći sustav nije na usluzi poduzetnicima

Mlada poduzetnica posljednjih 12 godina sa svojom firmom djeluje na području veletrgovine lijekovima za brojne grane medicine

Antonija Knežević, Bio Refleks

 Privatna fotografija

EU je proglasila 2022. Europskom godinom mladih, što znači da se tijekom ove godine želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje, zelenije, uključivije i digitalnije budućnosti. Tim povodom zanimaju nas iskustva hrvatskih poduzetnika i stručnjaka u raznim područjima koja mogu biti dragocjena i mladima u stjecanju novih znanja i kreiranju vlastite budućnosti.

- Kada netko izgovori riječ 'poduzetništvo' prvo što mi padne na pamet je plivanje. Da, plivanje jer u hrvatskom poduzetništvu morate plivati u moru proturječnih i nedorečenih zakona i pravilnika i u isto vrijeme biti i financijer i pravnik i knjigovođa te plaćati brojne obavezne namete - započinje svoju priču Antonija Knežević, direktorica firme Bio Refleks.

Antonija Knežević godinama uspješno plovi poduzetničkim vodama. Posljednjih 12 godina sa svojom firmom djeluje na području veletrgovine lijekovima za područja urologije, ginekologije, stomatologije, dječje kirurgije, ortopedije i medicinske kozmetike. Generalna je zastupnica EU kompanija Med sredstva, Bio Science GmbH, Bio Polymer GmbH i Naturalize GmbH. Na području estetike generalna je zastupnica kompanija Promoitalia Group, Mesoskinline Danska, Mesotech Danska, Plasmoactive Češka i DS V line Turska.

Pitamo ju da nam pojasni malo, zašto je toliko teško poslovati u Hrvatskoj.

- Gledajte, zakoni su jasni, ali se u praksi događa da ih se ne poštuje ili poštuje djelomično. Volim prepričavati događaj u momentu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Roba mi stoji na carini dan prije ulaska u EU, sustav pada, carina ne funkcionira par dana, a zatim slijedi poziv mog špeditera da proslijedim Izjavu da moji proizvodi (medicinska sredstva sa svim certifikatima i dozvolama Agencije za lijekove) ne sadrže dijelove tuljana iako u opisu piše „NON ANIMAL SOURCE“. To je primjer hrvatske birokracije. Postojeći sustav nije na usluzi poduzetnicima koji u konačnici generiraju vrijednost od koje država živi i koja je, na žalost, poduzetnicima maćeha – poručuje Knežević.

Antonija Knežević direktorica je tvrtke koja se bavi uvozom palete proizvoda na području estetike, a njezina kći Marjam Mandić vlasnica je Centra za njegu tijela i lica Beautylicious by MM u Zagrebu, koja te proizvode koristi u svom centru. Zapošljava dva doktora medicine, doktora dentalne medicine i estetskog tehničara. Pitamo ju što je, po njenom mišljenju, bitno osigurati prilikom zapošljavanja i osiguranja kadra.

- Iako sam u medicinskom businessu 13 godina, po struci sam pedagog, što mi itekako pomaže u izboru ekipe. Svi moramo biti kao obitelj i u tome vjerujem svojoj intuiciji, koja me rijetko izdala. Bitno je u svoj tim izabirati ljude s kojima smo kompatibilni po moralnim vrijednostima i usklađene energije, uz potrebnu stručnost, koja nije presudna jer sve se može naučiti. Kombinacija svega navedenoga garantira uspjeh čak i u teškim vremenima poput nedavnog iskustva u situaciji s restrikcijama i zabranama zbog bolesti covid-19 – objašnjava nam Antonija.

Jedan od razloga zašto je ova godina posvećena mladima je upravo bolest covid-19. Pandemija će ostaviti mnoge negativne posljedice, a jedna od najpogođenijih skupina bit će mladi. Zastupnici Europskog parlamenta u nedavno usvojenoj rezoluciji upozorili su na brojne poteškoće s kojima se mladi u Europi susreću u uključivanju na tržište rada, a koji utječu na njihovo mentalno zdravlje, stvaraju strah i nesigurnost. U Europskoj godini mladih stoga će se prioriteti mladih morati uključiti u relevantna politička područja Unije i na svakoj razini procesa donošenja odluka u EU.

Za kraj, pitali smo Antoniju Knežević ima li, uz sve nabrojeno, uopće smisla ulaziti u svijet poduzetništva i jesu li mladi zapravo osuđeni na 'utapanje'.

- Usprkos svemu navedenome, valja pokušati i pokušavati. Neka vas gore navedeno ne poljulja u odluci da krenete u poduzetničke vode nego baš suprotno. Neka vas pripremi na sve prepreke i pripremi na borbu jer u konačnici stoji zadovoljstvo postignutim – zaključuje poduzetnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:31