VISOKO PRIZNANJE

Antica-Marija Lovrić iz Splita dobitnica je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture

Dodijeljene su i godišnje nagrade pojedincima i pravnim osobama zaslužnima za promicanje tehničke kulture u 2021. godini

Ilustracija

 Nikola Vilic/Cropix

Antica-Marija Lovrić iz Splita dobitnica je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture za znakovit i trajan doprinos znanstvenom, stručnom, pedagoškom i organizacijskom djelovanju u tehničkoj kulturi u Republici Hrvatskoj.

Godišnju nagradu za 2021. koja se dodjeljuje pojedincima dobili su Ivica Nikolac, Rijeka, Janko Radigović, Samobor, Kristina Špoljar Petrović, Varaždin, Zoran Vukić, Kaštel Lukšić i Miodrag Zdravčević, Osijek. Dobitnici godišnje nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2021. godinu pravnim osobama su Društvo inovatora DIATUS, Split, Društvo pedagoga tehničke kulture Varaždin, Fotoklub „Faros“, Stari Grad, Fotoklub „Split“ i Ronilački klub Crveno jezero Imotski.

Kako stoji u obrazloženju nagrade, Antica-Marija Lovrić, dipl. inž. elektroteh.-elektronike, cijeli svoj pedagoški radni vijek nesebično je stavljala na raspolaganje svoja znanja i iskustva kroz javni rad na području znanosti, prosvjete i tehničke kulture, davši tako veliki i neprocjenjiv doprinos obrazovanju mladih, te promociji i popularizaciji tehničke kulture. Predlagatelj nagrade je Hrvatski savez informatičara iz Zagreba.

Izuzetne organizacijske sposobnosti, socijalne kompetencije i inovativne ideje, istaknuto je također, bile su odlika njezina rada. Tijekom 35-godišnjeg pedagoškog rada ostavila je neizbrisiv trag u nekoliko srednjih škola u Splitu. Kao profesorica informatike i ravnateljica dviju škola u Splitu poticala je rad u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, usavršavanje profesora, primjenu ICT u svim djelatnostima škola, osnivanje udruga mladih informatičara, pripremu nadarenih učenika za natjecanja, a posebno informatičara preko kojih je ostvarila dugogodišnju suradnju s Hrvatskim savezom informatičara, a ta suradnja je urodila izvrsnim rezultatima učenika na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Ivica Nikolac,prof. hrvatskog jezika i književnosti iz Rijeke nagrađuje se za dugogodišnji doprinos promicanju i unapređivanju fotografije, tehničke kulture i stručnog rada u udrugama tehničke kulture Primorsko-goranske županije, te međunarodnoj promidžbi hrvatske fotografije.

Janko Radigović, inž. informatike, učitelj informatike i teh. kulture, iz Samobora nagrađuje se za doprinos razvitku i popularizaciji tehničke kulture u udrugama tehničke kulture Republike Hrvatske i međunarodnoj promidžbi Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.

Kristina Špoljar Petrović, mag. ing. geoing. (dipl. inž. geoteh.), iz Varaždina nagrađuje se za ostvarene zapažene rezultate u radu s djecom i mladima u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima te stručni rad i promicanje tehničke kulture u udrugama tehničke kulture Varaždinske županije.

Zoran Vukić, prof. politehnike, učitelj tehničke kulture u zvanju savjetnika u OŠ kneza Trpimira Kaštel Gomilica, iz Kaštel Lukšića nagrađuje se za ostvarene zapažene rezultate u radu s djecom i mladima u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, stručni rad i promicanje tehničke kulture u udrugama tehničke kulture, te međunarodnu promidžbu Republike Hrvatske u tehničkoj kulturi.

Miodrag Zdravčević, profesor proizvodno-tehničkog obrazovanja, iz Osijeka nagrađuje se za ostvarene zapažene rezultate u dugogodišnjem pedagoškom i stručnom radu u osnovnim školama, u razvijanju tehničkih znanja i vještina djece, mladih i odraslih, te stručni rad i unapređivanje tehničke kulture u udrugama tehničke kulture Osječko-baranjske županije.

Društvo inovatora DIATUS iz Splita nagrađuje se za dugogodišnji doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture i stručnog rada u udrugama tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije, te državnoj i međunarodnoj promidžbi inovatorstva.

Društvo pedagoga tehničke kulture Varaždin nagrađuje se za dugogodišnji doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture i stručnog rada u udrugama tehničke kulture, te unapređivanju tehničkog odgoja djece i mladih kroz izvanškolske i izvannastavne aktivnosti.

Fotoklub Faros nagrađuje se za doprinos promicanju i unaprjeđivanju fotografskog stvaralaštva, te razvijanju tehničkih znanja i vještina djece i mladih.

Fotoklub Split nagrađuje se za dugogodišnji doprinos promicanju i unapređivanju fotografije, tehničke kulture i stručnog rada u udrugama tehničke kulture Splitsko- dalmatinske županije, te međunarodnoj promidžbi hrvatske fotografije.

Ronilački klub Crveno jezero Imotski nagrađuje se za dugogodišnji doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture, te za značajna postignuća u području ronilaštva, navedeno je u obrazloženju nagrade.

Hrvatska zajednica tehničke kulture krovna je udruga tehničke kulture u Republici Hrvatskoj koja je usmjerena na razvoj i promociju tehničke kulture u Republici Hrvatskoj.

Spomenimo kako djelovanje Europske unije u području kulture, kao što je navedeno na stranicama Europskog parlamenta, dopunjuje kulturnu politiku država članica u raznim područjima kao što su, na primjer, očuvanje europske kulturne baštine, suradnja kulturnih institucija raznih zemalja ili promicanje mobilnosti kreativnih radnika.

Također na stranicama Europskog parlamenta, istaknuto je kako inovacije imaju sve važniju ulogu u gospodarstvu. One su korisne potrošačima i radnicima u Europskoj uniji. Nužne su za stvaranje boljih radnih mjesta, za izgradnju ekološki osvještenijeg društva, za unaprjeđenje kvalitete života, ali i za održavanje konkurentnosti EU-a na svjetskom tržištu. Inovacijska politika obuhvaća istraživanja, politike tehnološkog razvoja i industrijske politike, a cilj joj je pružiti okvir zahvaljujući kojem će ideje dospjeti na tržište. Jedan od tri stupa na kojima počiva ključni istraživački program Obzor Europa, koji su zastupnici Europskog parlamenta odobrili u travnju 2021., je „Inovativna Europa” čiji je cilj Europu učiniti predvodnicom u inovacijama koje stvaraju nova tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:17