Trgovinski rat

Amerikanci ne mogu proizvesti bespilotne letjelice jednako kvalitetno kao Kinezi

Pentagon je potrošio više od 13 milijuna dolara na razvoj dronova koji bi trebali zamijeniti kineske

 
 Goran Sebelic/Cropix

Bespilotne letjelice s kamerama, a koje je razvio Pentagon, skuplje su i manje učinkovite od modela kineske proizvodnje koje su trebali zamijeniti.

Tako stoji u dokumentu/dopisu američke vlade koji je došao u posjed novinara Financial Timesa. U dopisu službenika odjela američke vlade koji upravlja najvećom flotom civilnih bespilotnih letjelica, stoji da takozvani "plavi dronovi" nisu bili dovoljno dobri za obavljanje bazičnih zadataka. Pentagon je potrošio više od 13 milijuna dolara na razvoj bespilotnih letjelica koje bi vladine agencije trebale koristiti umjesto onih proizvedenih ili sastavljenih u Kini. No, žalba na cijenu i učinkovitost uređaja ilustrira sve poteškoće s kojima su se Sjedinjene Američke Države suočavaju dok pokušavaju potpuno odustati od kineske tehnologije. Domaće alternative, barem u ovom trenutku, očito nisu dovoljno dobre.

U dopisu, koji je napisan u siječnju ove godine, zapisano je i kako je zbog visoke prosječne cijene letjelica (oko 2100) dolara, na američke dronove potrošeno osam puta više novca nego što bi bilo utrošeno na kupnju potrebnih zrakoplova. U 2019. Trumpova administracija prizemljila je svih 810 bespilotnih letjelica ovog odjela jer su sadržavali kineske dijelove. Ovaj potez bio je dio šireg nastojanja da se ograniči američka izloženost osjetljivoj tehnologiji, uključujući opremu 5G koju je izradila kineska kompanija Huawei. Sve je naravno, potaknuo Donald Trump, koji je počeo sumnjati kako Peking koristi hardver na dronovima za špijuniranje. Odjel je nakon zabrane ipak dobio dozvolu da koristi sporne dronove kako bi spriječili požare u šumi, ali nisu više mogli kupiti nijedan zrakoplov, niti koristiti dronove za druge važne zadatke, poput praćenja divljih životinja. Pentagon je proveo nekoliko godina, kao i milijune dolara radeći s privatnim tvrtkama na razvoju pet bespilotnih letjelica za koje su vjerovali, da će ih vladine agencije uskoro sigurno moći koristiti. No, prema prošlogodišnjem izvješću Ministarstva obrane, najmanje četiri od tih modela sadržavala su značajan broj kineskih dijelova. Američki Kongres i dalje nastavlja raspravljati o mjerama kojima bi se zabranio savezni novac za kupnju bespilotnih letjelica izrađenih ili sastavljenih u Kini.

Kada govorimo o Starom kontientu, valja napomenuti kako je Europski parlament 2018. usvojio nova pravila za sigurno upravljanje bespilotnim letjelicama. Prema novim pravilima, dronovi će biti dizajnirani tako da ne predstavljaju opasnost za ljude. Primjerice u dronove će se ugraditi dodatna oprema kao što je automatsko slijetanje u slučaju da operator izgubi kontakt s dronom ili sustavom za izbjegavanje sudara. Pravilima o bespilotnim letjelicama uvest će se osnovna načela za jamčenje sigurnosti, privatnosti i zaštite osobnih podataka.

Rukovatelj dronom mora osigurati da se let bespilotnog zrakoplova izvodi na način da ne predstavlja opasnost za život ljudi i da se odvija na sigurnoj udaljenosti od drugih korisnika zračnog prostora. Neki rukovatelji dronom trebat će proći kroz obuku prije nego što mogu upravljati dronom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:30