KRIPTOVALUTE I NEONACISTI

Američki ekstremni desničari zaradili su na kriptovalutama pravo bogatstvo

Istraživanje je otkrilo da postoji više do 600 desničarskih web-stranica koje donacije prikupljaju gotovo isključivo u kriptovalutama

Ilustracija

 Images By Kenny/Alamy/Alamy/Profimedia

Ultradesničari koji su rano uložili u bitcoin ostvarili su golem profit na kriptovalutama, generirajući desetke milijuna dolara.

Novo istraživanje neprofitne organizacije Southern Poverty Law Center otkrilo je da postoji više do 600 desničarskih web-stranica koje donacije prikupljaju gotovo isključivo u kriptovalutama.

Andrew Auernheimer, Andrew Anglin i Stefan Molyneux neki su od pripadnika bijelih supremacista koji su u bitcoin uložili prije četiri godine i danas su 'teški' nekoliko milijuna dolara.

Auernheimer je u online svijetu bio poznat kao internetski trol koji je svoju četu sljedbenika stekao na 4chanu prije nego što je počeo pisati članke za neonacističku web-stranicu Daily Stormer.

Anglin je osnivač Daily Stormera, a Stefan Molyneux vodi podcast u kojem sudjeluju ultradesničari i bivši članovi Ku Klux Klana.

"Procijenjene vrijednosti od nekoliko desetaka milijuna dolara koje su generirali ekstremni desničari predstavljaju svotu koja bi im gotovo sigurno bila nedostupna bez kriptovaluta i dala im je priliku da udobno žive dok promiču mržnju i autoritarnosti", navodi se u analizi.

Analiza dalje kaže da "ništa nije inherentno kriminalno ili ekstremno u vezi" kriptovaluta i da "većina njezinih korisnika nema veze s ekstremnom desnicom".

"Međutim, rano prihvaćanje kriptovalute bitcoin od strane krajnje desnice zaslužuje dublju analizu, zbog načina na koji su je koristili da prošire svoje kretanje i prikrivaju izvore financiranja", stoji u izvješću neprofitne organizacija.

Ovo nije prvi put da se piše o financiranju američke ekstremne desnice putem kriptovaluta. CNN je još u veljači je izvijestio kako su ultradesni streameri koji su zbog rasističkih izjava izbačeni s poznatih platformi poput YouTubea počeli otvarati vlastite stranice na kojima su donacije prikupljali u bitcoinima.

Europski parlament u listopad u 2020. usvojio je rezoluciju o digitalizaciji financijskih usluga i novim rizicima u pogledu kriptoimovine u kojem je izrazio stav da kriptoimovina, koja se uglavnom koristi u nezakonitim kanalima, ne bi smjela biti legitimizirana uključivanjem te kriptoimovine u postojeći regulatorni režim. Ističe da bi bilo kakva neželjena legitimizacija ugrozila zaštitu potrošača i integritet tržišta. Europarlamentarci također pozivaju Komisiju da uspostavi stroga pravila u pogledu upozorenja potencijalnim klijentima i da se pobrine za to da se nadležnim tijelima dodijele potrebne intervencijske ovlasti za ograničavanje ili zabranu operacija i aktivnosti kriptoimovine koja se uglavnom koristi u nezakonite svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:23