PRIJAVE DO 8.TRAVNJA

Ako ste rođeni nakon 1. siječnja 1982. i izabrani ste političar, možete se pridružiti programu YEP

Cilj tog programa je promicati najbolje prakse među mladim političarima s mandatom na lokalnoj i regionalnoj razini u Europskoj uniji

Ilustracija

 -/Wavebreak/Profimedia

Europski odbor regija objavio je poziv političarima mlađim od 40 godina na lokalnoj i regionalnoj razini za pridruživanje programu Young Elected Politicians (YEP) 2022. Prijave su otvorene do 8. travnja 2022. za sve one koji su rođeni nakon 1. siječnja 1982.

Cilj tog programa je promicati najbolje prakse među mladim političarima s mandatom na lokalnoj i regionalnoj razini u Europskoj uniji, međusobno ih povezati u stvarnom životu i putem platforme YEPcommunity.eu. Također cilj je pružiti im pomoć u razumijevanju mogućnosti koje Europska unija nudi lokalnim i regionalnim područjima, te im omogućiti zastupanje regija i općina EU-a u europskom zakonodavnom postupku. Program im ujedno omogućava povećanje svoje vidljivosti u europskim krugovima. Osim toga, mladi izabrani političari i političarke koji se uspješno prijave imat će priliku sudjelovati u raznim komunikacijskim aktivnostima.

Program YEP 2022. doprinijet će i Europskoj godini mladih i to kroz tri teme: približavanje Europe njezinim građanima, izgradnju otpornih zajednica i koheziju kao temeljnu vrijednost.

Kako je pojašnjeno na stranicama Europske godine mladih, mladim političarima te će teme pomoći u izgradnji mostova između njihovog grada i regije i EU-a, inspirirati ih novim načinima za poticanje demokracije i omogućiti im da otkriju kako mlade uključiti u demokratsku raspravu i lokalni život.

Također dobit će detaljniji uvid u europski zeleni plan kroz koji Europa do 2050. želi postati prvi klimatski neutralni kontinent, a naučit će i o financiranju na lokalnoj reagionalnoj razini i o tome kako kohezijska politika može doprinijeti regionalnom razvoju i pomoći oporavku od korona-krize.

Program će trajati do proljeća 2023., a aktivnosti su predviđene tijekom cijele godine i odvijat će se preko interneta.

Dodajmo kako je namjeru da se 2022. godina posveti mladima najavila predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u svom govoru o stanju Unije pred Europskim parlamentom 2021.
Komisija je u listopadu suzakonodavcima podnijela službeni prijedlog o proglašenju 2022. Europskom godinom mladih. Početkom prosinca Europski parlament i Vijeće postigli su politički dogovor o tome da se 2022. proglasi Europskom godinom mladih.

“Određivanje 2022. godine kao godine usmjerene na mlade znači da će se uložiti povećani napori za uključivanje prioriteta mladih u relevantna politička područja Unije i na svakoj razini procesa donošenja odluka u EU-u”, istaknuto je u objavi Europskog parlamenta nakon što su zastupnici potvrdili odluku da se 2022. godine u svim državama članicama organiziraju aktivnosti i inicijative usmjerene na mlade. Zastupnici su osigurali dodatnih 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, kako bi podržali godišnje aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:32