zakonodavni paket

‘Ako nešto ima svoju uspješnu priču unutar Unije, onda je to definitivno kohezijska politika‘

Procjenjuje se da će ukupna potaknuta ulaganja, uključujući nacionalno sufinanciranje, iznositi oko 500 milijardi eura
 Robert Atanasovski/AFP

Nakon što je 1. srpnja na snagu stupio zakonodavni paket o kohezijskoj politici, Europska komisija pokrenula je novu internetsku stranicu s detaljnim pregledom sredstava u iznosu od 392 milijarde eura u razdoblju 2021. - 2027.

Države članice trenutačno pripremaju svoje nacionalne sporazume o partnerstvu i detaljne programe potrošnje.

Obuhvaćeni su Europski fond za regionalni razvoj (uključujući Interreg), Europski socijalni fond plus, Kohezijski fond i Fond za pravednu tranziciju.

Procjenjuje se da će ukupna potaknuta ulaganja, uključujući nacionalno sufinanciranje, iznositi oko 500 milijardi eura.

Konačni iznosi o kojima je odlučeno objavljivat će se kako se sporazumi o partnerstvu i programi budu postupno usvajali.

Nakon gotovo tri godine pregovora, stalni predstavnici država članica u EU-u su u ožujku 2021. potvrdili politički dogovor postignut s Europskim parlamentom te odobrili zakonodavne uredbe kojima je uređeno upravljanje gotovo jednom trećinom sedmogodišnjeg proračuna EU-a.

Paketom kohezijske politike za razdoblje 2021.–2027. predviđena su višegodišnja ulaganja, pri čemu je većina sredstava namijenjena manje razvijenim zemljama i regijama kako bi se poticala socijalna, gospodarska i teritorijalna kohezija diljem EU-a.

Pet glavnih ciljeva kohezijske politike su: Europa koja je konkurentnija i pametnija, zelenija i prelazi na gospodarstvo s nultom neto stopom emisija ugljika, povezanija, uključivija s istaknutijom socijalnom komponentom provedbom europskog stupa socijalnih prava i Europa bliža građanima.

"Ako nešto ima svoju uspješnu priču unutar Unije, onda je to definitivno kohezijska politika. U njoj je sadržana sama bit europske solidarnosti jer daje nadu novim državama članicama iz srednje i istočne Europe da će dostići stupanj razvijenosti starih članica" – istaknuo je hrvatski zastupnik Tomislav Sokol (EPP) prošle godine na sastanku Kluba Europske pučke stranke i Odbora za regionalni razvoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:02