UPOZORENJE

‘Ako ne obuzdate protutržišne prakse pružatelja usluga računalstva u oblaku doći će do viših cijena za potrošače‘

Pojedini eurozastupnici koji trenutačno raspravljaju o zakonu o digitalnim tržištima mogli bi biti popustljivi prema pružateljima usluga u oblaku
Dokazi u parnici Epica protiv Applea, 2021.
 Philip Pacheco/Getty Images/Profimedia

Nacrt europskog zakona o digitalnim tržišta, koji se uglavnom bavi obuzdavanjem moći Amazona, Googlea, Facebooka i Applea, treba se pozabaviti pružateljima usluga računalstva u oblaku zbog mogućih antikonkurentskih praksi.

Studija koju je napravio predsjednik Odbora za tržišno natjecanje OECD-a Frederic Jenny, upozorava europarlamentarce, Europsku komisiju i Vijeće na opasnosti koje za tržišno natjecanje predstavljaju nepoštene softverske licence.

Naime, studija je dokumentirala prakse putem kojih nekolicina tvrtki s tržišnom snagom u poduzetništvu, produktivnosti i softveru za baze podataka može usmjeriti poslovne korisnike na vlastite usluge infrastrukture oblaka.

Izvješće sugerira da, ako se ta praksa dopusti i nastavi događati u budućnosti, doći će do narušavanja konkurencije na tržištu i naštetiti rastu, inovacijama i održivosti europskih pružatelja usluga i poduzeća koja se na njih oslanjanju.

U konačnici, to će dovesti do manjeg izbora i viših cijena usluga u oblaku za europske potrošače, uvjeren je Jenny.

Potencijalne antikonkurentske prakse pojedinih tvrtki uključuju nepoštene tehnike poput određivanja cijena ili napora da se korisnicima oteža prelazak u suparničku tvrtku.

Neki od problema koje je Jenny otkrio su nepošteni uvjeti licenciranja koji prisiljavaju korisnike da ponovno plate za korištenje softvera koji već posjeduju kada pređu kod konkurenta.

"Tijekom nekoliko mjeseci razgovarao sam s korisnicima poslovnog softvera svih veličina i sektora. Neki su se korisnici bojali mogućih odmazdi ako bi progovorili protiv navodne nepoštene prakse. Čak su i neki veliki korisnici usluga u oblaku prepoznali da ne mogu bez osnovnih paketa za produktivnost koje te softverske tvrtke kontroliraju", komentirao je Jenny svoje izvješće.

Njegovo istraživanje jasno pokazuje da nepoštene prakse koje narušavaju segment tržišta usluga infrastrukture u oblaku primjenjuju samo oni naslijeđeni davatelji softvera koji također nude infrastrukturu u oblaku, a ne pružatelji usluga u oblaku u cjelini.

"Opseg zakona o digitalnim tržištima (DMA) ograničen je na niz „usluga temeljne platforme” vrlo velikih tvrtki. Na ovom popisu nedostaje kategorija softvera 'Core Platform Service' na koju će se primjenjivati obveze DMA. Bez toga, konkurenti na tržištu usluga infrastrukture računarstva u oblaku i njihovi korisnici neće se moći osloniti na DMA kako bi zaustavio zlonamjerne prakse", objasnio je u priopćenju Alban Schmutz, predsjednik neprofitne organizacije CISPE koja je naručila studiju.

Izvješće dolazi usred zabrinutosti da bi neki eurozastupnici koji trenutačno raspravljaju o DMA mogli biti popustljivi prema pružateljima usluga računalstva u oblaku.

Iako se u nacrtu zakona navodi kako bi infrastruktura oblaka mogla biti u opsegu DMA, Jenny smatra kako su brojni važni igrači, poput Google Clouda, IBM Clouda i Salesforcea, zaobišli pravila koja se stavljaju pred gatekeepere.

"Ovo važno istraživanje dolazi u ključnom trenutku i to od jednog od vodećih svjetskih stručnjaka za konkurenciju. Rad profesora Jennyja jasno ilustrira snagu pojedinih naslijeđenih softverskih tvrtki da iskoriste svoju postojeću tržišnu moć kako bi iskrivile novo tržište računalstva u oblaku u Europi. Europski pružatelji usluga oblaka, poslovni korisnici i potrošači diljem Europe zaslužuju biti zaštićeni od nepoštenih praksi. Pozivam svoje kolege da pročitaju izvješće, razmotre njegove nalaze i glasaju o amandmanima na DMA”, poručila je zastupnica u Europskom parlamentu Stephanie Yon-Courtin (Renew Europe).

Ovog tjedna o DMA se raspravlja u odboru za industriju i odboru za zaštitu potrošača, a krajem studenog bi se o paketu digitalnih zakona trebalo raspravljati i u Strasbourgu. Eurozastupnici trebaju usuglasiti svoj stav o DMA i DSA prije nego što on postane zakon i počne se primjenjivati, vjerojatno ne prije 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:06