Čelnik Continentala

'Ne bude li jasnih naznaka oporavka tržišta na ljeto, strahujemo od vala stečajeva'

Prodaja automobila oštro je pala uslijed pandemije, što je rezultiralo gomilanjem vozila na skladištima proizvođača i otkazivanjem narudžbi od dobavljača 'NAŠA JE INDUSTRIJA PRETRPJELA SVOJEVRSNI SRČANI ZASTOJ' Čelni čovjek slavnog dobavljača automobilskih dijelova upozorava: 'Ne bude li jasnih naznaka očitog oporavka na ljeto, strahujemo od vala stečajeva'
Elmar Degenhart
 dpa Picture-Alliance via AFP

Čelnik njemačkog proizvođača autodijelova Continentala očekuje drastične posljedice za čitavu automobilsku industriju ako potražnja za automobilima ostane slaba zbog pandemije koronavirusa.

Automobilska industrija, ključna za najveće europsko gospodarstvo, suočena je s valom stečajeva u idućim mjesecima uslijed najteže krize tržišta od 1930. godine, upozorio je čelnik Continentala Elmar Degenhart u razgovoru za novinsku agenciju Dpa.

Prodaja automobila oštro je pala uslijed pandemije, što je rezultiralo gomilanjem vozila na skladištima proizvođača i otkazivanjem narudžbi od dobavljača.

Za dobavljače dijelova kao što je Continental, drugo će tromjesečje vjerojatno biti gospodarski najteže u poslijeratnom razdoblju, rekao je Degenhart. Štoviše, razmjeri krize daleko su veći od onih koje smo iskusili u 2009. godini, rekao je, ukazujući na podatke o nezaposlenosti u SAD-u i Europi.

Paket gospodarskih poticaja njemačke vlade težak 130 milijardi eura imat će “nekih efekata”, rekao je Degenhart, no kritizira izuzimanje benzinaca iz sheme poticaja za kupnje automobila.

"Naša industrija pretrpjela je svojevrsni srčani zastoj u Europi. Takav srčani zastoj ne može se liječiti velikim dozama C vitamina, ono što joj treba je defibrilator. Ne bude li jasnih naznaka očitog oporavka tržišta u Europi na ljeto, strahujemo od vala stečajeva unatoč svim poticajnim mjerama”, rekao je Degenhart .

Industrija nastoji na "inteligentni" način smanjiti troškove i minimalizirati otkaze, no spor oporavak vjerojatno će rezultirati gubitkom mnogih radnih mjesta u Europi i diljem svijeta, uključujući u Continentalu, potvrdio je Degenhart.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:57