Pogled u tvornicu lijekova

Naš farmaceutski div utrostručio kapacitete. Prema WHO-u njihovo sredstvo djeluje na virus

Učetverostručili smo isporučene količine proizvoda na tržište, primarna obaveza je opskrbiti zdravstveni sustav
Pliva pogon
 Pliva

Farmaceutski gigant Pliva je i prije bila značajan proizvođač profesionalnih medicinskih dezinfekcijskih sredstava, no tijekom koronakrize povećali su svoje kapacitete u tom segmentu tri puta. Logično, jer potražnja za dezinficijensima i antisepticima porasla je na tržištu za čak 20 puta, a trebalo je brinuti i o javnom zdravstvu.

- Nastavno na značajan porast potražnje, proizvodimo povećane količine dezinficijensa, pogotovo PLIVAsept Blue, koji prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji dokazano djeluje na viruse pa i koronavirus. Proizvodnja od početka godine radi punim kapacitetom - kažu u Plivi. - Svjesni svoje društvene odgovornosti isporučili smo i dodatne količine dezinficijensa zdravstvenim institucijama za povećavanje sigurnosti pacijenata i svih zdravstvenih djelatnika.

Donacije

- Brojnim službama koje ovih dana doprinose borbi protiv koronavirusa u Hrvatskoj poput Crvenog križa i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. A. Štampar”, također smo donirali dezinficijense za što bolju zaštitu tijekom provođenja aktivnosti koje svakoga dana obavljaju - rekli su nam iz kompanije, uputivši nas i u razlike između dezinficijensa i antiseptika.

- Antiseptici su kemijski dezinficijensi koji se mogu primijeniti na živom tkivu. Dezinficijensi se primjenjuju za tretiranje nežive tvari. Pod pojmom antiseptici podrazumijevaju se proizvodi, uglavnom otopine mikrobicidnih tvari koje se nanose na živu kožu ili sluznice s ciljem smanjenja broja mikroorganizama. Dezinficijensi pak, iako slični i s istom svrhom, ali u nešto većoj koncentraciji, predstavljaju proizvode s mikrobicidnim i virucidnim učinkom kojima se tretira neživa okolina. Granica nije strogo definirana, odnosno antiseptik može biti dezinficijens i obrnuto, ali to ne mora biti slučaj. Naravno, to ovisi o svojstvima tvari i njihovom potencijalu da oštete kožu i sluznice - rekli su, dodavši kako njihov traženi PLIVAsept Blue spada pod antiseptike, odnosno nanosi se na živu kožu s ciljem smanjenja broja mikroorganizama. Dezinficijensi pak, poput njihovog Asepsola eko, sadrže nešto veću količinu mikobicidnih tvari i njima se tretiraju različite površine i predmeti.

Zasad bez izvoza

- U proteklom tromjesečju učetverostručili smo isporučene količine proizvoda na tržište, u usporedbi s prošlom godinom, te ubrzano radimo na isporučivanju novih količina. Naša je primarna obaveza pravovremeno opskrbiti zdravstveni sustav koji tradicionalno koristi naše proizvode, no trudimo se zadovoljiti i ostale korisnike - rekli su iz Plive, dodavši kako su u proteklom razdoblju imali brojne upite s inozemnih tržišta. - Ipak, usmjerili smo se prema zadovoljavanju značajno povećanih potreba na domaćem tržištu te u ovom času ne izvozimo antiseptike i dezinficijense - rekli su iz Plive čija je poznata PLIVAsept linija proizvoda namijenjena za higijenu i profilaksu infekcija široko korištena u području zdravstva i u čitavoj zajednici.

U sredstvu mora biti barem 70% alkohola

Za dezinfekciju bi, prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, trebalo odabrati alkoholna sredstva koja u svom sastavu sadrže minimalno 70 posto alkohola. Prilikom kupnje savjetuje se provjeriti ima li navedeno dezinfekcijsko sredstvo deklaraciju da je testirano prema europskim normama (EN), da dokazano djeluje na viruse te na sam način upotrebe i doziranja.

Zašto odabrati jedan od PLIVINIH dezinficijensa?

Zahvaljujući odobrenjima američke Uprave za hranu i lijekove (FDA), britanske Agencije za lijekove i medicinske proizvode (MHRA) te ostalih relevantnih europskih agencija, PLIVA je svrstana među proizvođače koji ispunjavaju sve standarde kvalitete potrebne za poslovanje na globalnom tržištu.

Mjesto i proces proizvodnje redovito kontrolira Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED), a svi proizvodi redovno se ispituju kako bi se osiguralo da zadovoljavaju sve potrebne EU norme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2023 06:27