Vermilion

Nakon bušotine Berak gdje su našli plin, Kanađanima zeleno svjetlo za bušotinu u Petlovcu

Osim u Hrvatskoj, Vermilion je u srednjoj Europi prisutan na otkrivanju nafte i plina i u Mađarskoj i u Slovačkoj
Ilustracija
 Vlado Kos / CROPIX

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izdalo je rješenje prema kojem kanadski Vermilion može početi istraživati naftu i plina u općini Petlovac u Baranji.

Vermilion je Ministarstvu zaštite okoliša, koje je nedavnom reformom organizacije Vlade pripojeno Ministarstvu gospodarstva, u ožujku ove godine uputio zahtjev za provedbu postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš istražne bušotine Novo Nevesinje-1 u općini Petlovac.

U spomenutome rješenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja navodi se da Vermilion nije u obvezi provesti postupak procjene utjecaja na okoliš zahvata na istražnoj bušotini Novo Nevesinje-1.

- Zahvat je prihvatljiv za ekološku mrežu i nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš - ocijenila je Uprava za zaštitu prirode Ministarstva.

Stajalište općine

U rješenju Ministarstva navodi se da je potrebu provedbe postupka procjene utjecaja na okoliš za bušotinu Novo Nevesinje-1 izrazio Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Osječko-baranjske županije. S druge strane, prema istome izvoru, općina Petlovac istim je povodom dostavila stajalište da se zahvatom na predviđenoj bušotini ne očekuje značajan utjecaj na okoliš.

Vermilion je u svome zahtjevu Ministarstvu naveo, među ostalim, da mu je za istražnu bušotinu Novo Nevesinje-1 potrebno 1,2 hektara prostora te da je planirana dubina bušotine 1105 metara. Bušotina je, prema istome izvoru, udaljena 1,3 kilometra do najbližeg naselja.

Dozvola

Novo Nevesinje-1 nalazi se u okviru istražnog polja Drava-04 za koje je Vermilion dobio Vladinu dozvolu u lipnju 2015. Istom prilikom Vlada je Vermilionu izdala dozvole za još tri istražna polja, Sava 8,9 i 10.

U kolovozu prošle godine Vermilion je dobio dozvolu i za istraživačko polje Sava 7. Ukupno je kanadskoj kompaniji odobreno istraživanje na dva milijuna i 350 tisuća hektara u pet istražnih polja, što ga čini najvećim istraživačem nafte i plina u zemlji. Prve istražne bušotine na spomenutim poljima Vermilion je izradio u lipnju prošle godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji na lokacijama Cerić i Berak. Na bušotini Berak u općini Tompojevci, kako doznajemo od općinskog načelnika Zdravka Zvonarića, potvrđene su dostatne količine plina i bušotina Vermiliona je plombirana do izgradnje plinovoda kojim bi se nalazište spojilo s mrežom.

- Trenutno smo u postupku promjene urbanističkog plana općine kako bi se pristupilo izgradnji plinovoda iz nalazišta Berak prema Starim Jankovcima. Isto tako, Vermilion je izrazio namjeru izgradnje još jedne bušotine na području općine Tompojevci, toj bi se investiciji već pristupilo da nije došlo do cijele ove situacije s koronavirusom - naveo nam je načelnik općine Tompojevci. Zvonarić ističe kako su iskustva općinske uprave s kanadskom kompanijom vrlo pozitivna, među ostalim, dodaje, Vermilion je uplatio donaciju za izgradnju dječjeg igrališta na području općine.

Pozitivna iskustva

Kompanije kojima su dodijeljena polja za istraživanje nafte i plina u Hrvatskoj dužna su nalaze o otkrićima dojaviti Agenciji za ugljikovodike. Financijske obveze istraživača nafte i plina prema državi sastoje se od tzv. royalityja ili naknade za koncesiju na poljima te isporuke dijela nafte i plina dobivenih s polja.

Osim u Hrvatskoj, Vermilion je u srednjoj Europi prisutan s istraživačkim radovima na otkrivanju nafte i plina i u Mađarskoj i u Slovačkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 02:50