Uoči berbe

Nakon 30 godina dogovorena otkupna cijena prve ljetne sorte jabuka - 4 kune

Hrvatska je lani imala proizvodnju voća veću za 50 mil. kuna, a prosječna godišnja samodostatnost kreće se oko 54 posto
Berba jabuka u Borincima, arhiva
 Damir Glibušić / CROPIX

Iako su proizvođači jabuka u vrijeme dozrijevanja imali velike probleme s mrazevima i tučama koji su napravili velike štete na urodu, ipak će biti sačuvan dio ranih sorti, poput gale, koja će se na kontinentalnim plantažama početi brati u drugom tjednu kolovoza.

Ovih dana počeli su i prvi pregovori organizatora proizvodnje, proizvođača i otkupljivača oko otkupne cijene, a prema prvim procjenama, ovogodišnja otkupna cijena prve domaće jabuke, koja će se naći na tržištu, bit će četiri kune za kilogram.

Realna cijena

Ove hrskave slatke jabuke, koje potrošači sve više prepoznaju kao favorita u kupnji, unatoč slabom informiranju kod konzumiranja u kojem dijele jabuke na crvene, zelene i žute, odnedavno su postale popularne. Kako nam kažu otkupljivači i organizatori proizvodnje i otkupa, konačna cijena u dućanima trebala bi biti od sedam do deset kuna za kilogram uz sve plaćene poreze.

Prve procjene govore da će Hrvatska ove godine imati urod od 9000 tona gale, dok je prošle godine proizvodnja ove rane sorte jabuka bila 6000 tona. Hrvatska bi ove godine, prema procjeni stručnjaka, mogla imati proizvodnju jabuka od 55.000 tona, što je nešto manji urod nego lani jer su voćnjaci tijekom proljeća bili na udaru nekoliko mrazeva. Prema procjenama, najveći pad uroda bit će kod dominantne sorte jabuka u Hrvatskoj, idared, čija bi proizvodnja mogla ove godine biti oko 13.000 tona, dok je prošle godine iznosila 33.000 tona. Urod sorte golden delicious, prema izvorima voćara i organizatora proizvodnje, trebao bi dosegnuti čak 15.000 tona, što je gotovo dvostruko više nego što je to bilo prošle godine.

Iz vodeće tvrtke za organizaciju proizvodnje, otkup, distribuciju i preradu voća i povrća na području Hrvatske i regije, Enna Fruit, ističu kako bi tržište jabuka, unatoč nešto manjoj proizvodnji, trebalo biti stabilno te da će izostanak turizma i za jabuke djelomično utjecati na poremećaje na tržištu.

- Vjerujemo da je otkupna cijena koja se spominje za sortu gala realna i da će zadovoljiti sve u lancu te da će domaći potrošači, nakon što smo tijekom ljeta plasirali velike količine domaće proizvodnje, biti zadovoljni ovogodišnjom ponudom jabuka na tržištu - navode iz tvrtke Enna Fruit.

'Dječje bolesti'

Najavu da bi otkupna cijena gale mogla biti četiri kune za kilogram realnom procjenjuju i u PZ-u Jabuka koji okuplja velike proizvođače jabuke za domaće i izvozno tržište. Ta proizvođačka organizacija godišnje proizvede oko 7000 tona jabuke. Vrijednost proizvodnje voća narasla im je lani sa 66 milijuna eura (495 milijuna kuna) na 73 milijuna eura (547 milijuna kuna).

Hrvatska je lani imala proizvodnju voća veću za 50 milijuna kuna, a prosječna godišnja samodostatnost se kreće oko 54 posto, pri čemu se ostvaruju viškovi u proizvodnji mandarina i jabuka. Od ukupno korištene poljoprivredne površine (1,25 milijuna hektara), pod voćnjacima je 2,84 posto. Voćarstvom se bavi više od 100.000 OPG-ova, ali s usitnjenim gospodarstvima od 0,3 hektara, uz stihijsku, nekonkurentnu i neorganiziranu proizvodnju, prepuštenu na milost i nemilost uvoznoj konkurenciji koja je naše “dječje bolesti” poput hladnjača već odavno riješila kvalitetno usmjerenim sredstvima iz fondova EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:02