Tesco

Najveći britanski trgovački lanac napušta Aziju, otišli su iz Južne Koreje, sada i iz Kine

Prodajom udjela u kineskom Gain Landu zaraditi ćemo 275 milijuna funti, otkrili su u Tescu
 NurPhoto

Fond China Resources Holdings (CRH) isplatio je britanski trgovački lanac Tesco iz zajedničke kompanije Gain Land koju su osnovali 2014. ujedinivši oko 3200 trgovina pod zajedničku upravu. Prodajom 20 posto udjela u Gain Landu CRH-u, Tesco je u potpunosti napustio kinesko tržište.

- Prodajom udjela u Gain Landu uprihoditi ćemo 275 milijuna funti a taj prihod biti će iskorišten za opće korporativne potrebe – priopćeno je iz Tesca povodom transakcije s CRH-om.

Tesco je upozorio kako transakcija s CRH-om ne treba dozvolu kineskih regulatora. Iz najave Tesca da će se kompanija nakon prodaje Gain Landa usredotočiti na matično tržište, britanski mediji zaključuju kako će taj trgovački lanac napustiti i ostala tržišta izvan Europe.

Tesco je 2015. napustio Južnu Koreju prodavši svoje trgovine za četiri milijarde funti. Godinu dana prije u Gain Land unio je svoju 131 trgovinu u Kini, dok je CRH u tom trenutku raspolagao s 3000 prodajnih mjesta.

Kad je u pitanju azijsko tržište Tesco još uvijek posluje na Tajlandu i u Maleziji. Na Tajlandu su prisutni već 20 godina, a raspolažu s blizu 2000 trgovina.

Osim Južne Koreje i sada Kine, Tesco je u potpunosti napustio i tržište SAD-a. U Europi, uz matično i tržište Irske, posluju u Poljskoj, Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj.

Britanski mediji nisu skloni procjeni da će se Tesco početi povlačiti i iz srednje Europe, dok napuštanje preostalih azijskih tržišta smatraju vrlo izvjesnim. Isto tako, ne procjenjuju da je izlazak Tesca iz Kine u vezi s širenjem koronavirusa.

- Prodaja udjela u Gain Landu uslijedila je nakon najave da će glavni izvršni direktor Tesca Dave Lewis napustiti tvrtku, a Ken Murphy doći na njegovo mjesto tijekom ljeta ove godine – primjećuje Daily Mail.

Tesco je na kinesko tržište stigao 2004., a prilikom ulaska u zajednički posao s CRH-om vrh britanske kompanije isticao je kako kinesko maloprodajno tržište predstavlja tržište s najvećim očekivanim stopama rasta na svijetu. Samo za razdoblje od 2014. od 2017. predviđao se rast kineske maloprodaje od 50 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:28