SREDSTVA ZA 259 VRTIĆA

U Slavonskom Brodu će se graditi šest, u Osijeku pet novih vrtića! Ovi gradovi su ostvarili prva EU sredstva iz NPOO-a za gradnju novih vrtića….

Poziv iz NPOO-a za gradnju i dogradnju vrtića vrijedan je milijardu i 280 milijuna kuna, kroz njega će se izgraditi 259 novih vrtića

Ilustrativna fotografija

 Ante Cizmic/Cropix

Prvi poziv iz NPOO-a za gradnju i dogradnju vrtića vrijedan je milijardu i 280 milijuna kuna, kroz njega će se izgraditi 259 novih vrtića a najviše je, prema zasad dostupnim podacima, osigurao Grad Osijek – čak 32 milijuna kuna!

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs predstavili su u četvrtak rezultate prvog poziva za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, piše Gradonačelnik.hr. Kroz ovaj poziv iz NPOO-a, vrijedan milijardu i 280 milijuna kuna, osigurana su sredstva za 259 dječjih vrtića, a premijer je najavio da do kraja godine biti objavljen i drugi poziv, vrijedan 340 milijuna kuna.

„Ukupno se radi o dodatnih 22.500 novih mjesta u vrtićima i na taj način će 90 posto naših mališana dobiti mjesto u vrtiću“, istaknuo je premijer govoreći o konkretnom efektu navedenih natječaja.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja još nije objavilo i službenu odluku o dodjeli sredstava, no sudeći prema objavama gradova na njihovim službenim i FB stranicama, zeleno svjetlo i sredstva za gradnju i/ili dogradnju vrtića u prvoj ‘rundi’ NPOO-a dobilo je 35 gradova u kojima će se graditi ili dograditi 60 vrtića ukupne vrijednosti preko 373 milijuna kuna.

Najviše vrtića, čak šest, donosi Gradonačelnik.hr, gradit će se u Slavonskom Brodu, Osijek će ih EU sredstvima iz ovog natječaja izgraditi pet, Vinkovci i Čakovec po tri, a Velika Gorica, Koprivnica, Split, Karlovac, Ivanić-Grad, Požega, Đakovo, Samobor, Ivanec, Bjelovar, Dugo Selo i Kaštela po dva.

Sudeći po objavljenim podacima, najveći iznos, gotovo maksimalni, ostvario je Grad Osijek – 32 milijuna. Naime, minimalni iznos kojega je bilo moguće ostvaritiako piše u pozivu, minimalni iznos bespovratnih sredstava kojega je kroz ovaj poziv moguće ostvariti je 740 tisuća kuna, a najveći čak 36 milijuna kuna.

Grad Osijek na poziv je prijavio projekte gradnje i dogradnje pet vrtića i svih pet je dobilo zeleno svjetlo, čime je Osijek osigurao dodatnih 408 vrtićkih mjesta i 24 nova dnevna boravka za vrtićke i jasličke skupine. Riječ je o projektima izgradnje triju novih dječjih vrtića – DV Vijenac lipa-Cvjetno, DV Tenja i DV Uske njive, te dogradnje dvaju postojećih vrtića – DV Latica i DV Sjenčica, čija je ukupna vrijednost 52,6 milijuna kuna.

Inače, Grad Osijek već je ove godine reorganizacijom postojećih prostora u osječkim vrtićima otvoreno 11 dodatnih vrtićkih skupina, čime je upisano 254 djece više.

Drugi najuspješniji grad ovoga poziva je Velika Gorica koja je za gradnju i dogradnju dva vrtića osigurala 27,3 milijuna kuna. Gradit će se dva nova vrtića, u Kurilovcu i Kolarevoj ulici, koji će moći primiti 400 djece. U Velikoj Gorici već se, i prije NPOO sredstava, intenzivno radi na proširenju vrtićkih kapaciteta pa je tako već ove godine, gradnjo jednog novog i proširenjem četiri vrtića, osigurano još 200 novih mjesta.

Treća je Koprivnica sa 25 milijuna kuna, koliko im je odobreno za dva nova vrtića. Gradit će se, tako, vrtići na Bajeru i u prigradskom naselju Herešin i u njima stvoriti 300 novih mjesta po, ističe gradonačelnik Mišel Jakšić, najvišem pedagoškom standardu. U tri godine Koprivnica će tako dobiti tri nova vrtića.

Četvrti je Split sa 22,5 milijuna kuna, a gradit će dva vrtića. Za gradnju novog vrtića Kila odobreno im je 11,5 milijuna kuna, a za Dječji vrtić PUjanke 10,9 milijuna kuna. Svaki od ovih vrtića moći će primiti po 128 djece, 48 jasličke i 80 vrtićke dobi, što je ukupno 256 novih mjesta u splitskim gradskim vrtićima.

Grad Slavonski Brod četvrti je po ostvarenom iznosu, ali prvi po broju novih vrtića. Odobreno im je, naime, 21,45 milijuna kuna za čak šest novih vrtića! Naime, novi dječji vrtići bit će izgrađeni na Jelasu, na Koloniji te na Livadi, a nadograđivat će se postojeći Dječji Vrtić „Hlapić“ te opremiti dodatni prostori u Sportskom Dječjem vrtiću „Palunko“ dok će zgrada DVD-a Slavonski Brod biti uređena za potrebe dječjeg vrtića. Dovršetkom projekata, rok je 30 mjeseci, bit će osigurano više od 340 mjesta za boravak brodskih mališana u gradskim dječjim vrtićima. Grad Slavonski Brod, podsjetimo, trenutno broji 12 dječjih vrtića podijeljenih u dvije ustanove. Samo u posljednjih 10 godina izgrađeno je 5 novih dječjih vrtića te su obnovljeni svi postojeći.

Među gradovima s najvećim ostvarenim iznosom je i Grad Vinkovci – osigurali su 20 milijuna kuna za tri vrtića u kojima će osigurati mjesto za još 270 djece. Izgradnjom novoga područnog vrtića „Mali princ“, za kojega im je odobreno 13,7 milijuna kuna, osigurat će se dodatni kapaciteti za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za 176 novih mjesta za 140 vrtićke i 36 jasličke djece. Dogradnjom i opremanjem vrtića „Naša Radost“, za koje su osigurali 3,7 milijuna kuna, osigurat će se dodatna 52 mjesta za 40 vrtićke i 12 jasličke djece, a dogradnjom i opremanjem vrtića „Stribor“ dodatnih 40 mjesta za djecu vrtićke dobi.

Grad Karlovac osigurao je, pak, 18,4 milijuna kuna za dva vrtića – za vrtić Luščić dobili su 14,4 milijuna kuna, a za vrtić Rečica 4,1 milijun kuna. Inače, Grad Karlovac od 2012. je obnovio sve vrtićke objekte, izgradili su novi vrtić u Mahičnu i prenamijenili područnu školu u Zadobarju u vrtić. Izgradnjom još dva nova vrtića nastavljaju prema svom cilju – da sva djeca, bez obzira jesu li im roditelji zaposleni, imaju svoje mjesto u vrtiću.

Ivanić-Gradu je odobreno 17,5 milijuna kuna za dva vrtića – gradnju nove zgrade DV Ivanić-Grad i dogradnju zgrade DV Sunce u Graberju Ivanićkom u kojima će otvoriti mjesto za još 196 djece.

Slijedi Požega sa osiguranih 13,46 milijuna kuna za dva nova vrtića, pa Đakovo sa 12,8 milijuna kuna za također dva vrtića.

Dva vrtića EU sredstvima iz NPOO-a će izgraditi i Grad Samobor kojemu je odobreno 11 milijuna kuna.

Slatina i Poreč su, nadalje, osigurali po 10,9 milijuna kuna za svoje nove vrtiće, a Grad Čakovec 10,5 milijuna kuna za dogradnju i opremanje vrtića Cvrčak i Cipelica, te gradnju još jednog novog vrtića. Iznad 10 milijuna kuna je još Grad Ivanec sa 10,38 milijuna kuna.

Grad Đurđevac osigurao je 9,8 milijuna kuna s kojima će dograditi svoj vrtić Maslačak. Uz postojeću zgradu će izgraditi još jednu sa osam skupina za predškolce, s pripadajućim garderobama, sanitarijama i natkrivenim terasama, priručnom kuhinjom i blagavaonicom.

Svetoj Nedelji odobreno je, pak, 9,72 milijuna kuna, a Novska je osigurala 8,64 milijuna kuna za gradnju novog vrtića sa šest skupina.

Bjelovar je dobio zeleno svjetlo i 8,56 milijuna kuna za dva vrtića, a dva vrtića gradit će se i u Dugom Selu kojemu je odobreno 8 milijuna kuna.

Slijede Zabok sa 6,8 milijuna kuna za novi vrtić u Špičkovini, te Pazin sa 6,21 gradnju i opremanje vrtića „Veli Jože“ (bivša vojarna). Projektom je predviđena rekonstrukcija i opremanje južnog dijela zgrade koju koristi Veleučilište. U zgradu će se moći smjestiti osam odgojnih skupina (4 vrtićke dobi + 4 jasličke dobi). Grad Solin za svoj je vrtić osigurao 5,5 milijuna kuna, a Pregrada 5,47.

Novi Marof osigurao je 4,9 milijuna kuna za dogradnju svog vrtića, Varaždinu je odobreno 4,89 za gradnju i opremanje vrtića Hrašćica. Izgradit će četiri nova dnevna boravka – dva jaslička i dva vrtićka, a mjesto će dobiti 64 djece.

Isti iznos, 4,89 milijuna kuna, ostvarili su i Glina, Kaštela i Mursko Središće. Grad Županja je, pak, u suradnji sa Općinom Bošnjaci ostvario 4,1 milijun kuna za gradnju vrtića u Bošnjacima koji će biti ispostava DV Maslačak Županja. Grad Zlatar će sa odobrenih 3,9 milijuna kuna dograditi svoj vrtić Zlatarsko zlato i osigurati prostor za još tri skupine, a Čazma će sa odobrenih 2,6 milijuna kuna urediti prostore nekretnine koju su nedavno kupili i koju će prenamijeniti za vrtićke prostore.

Grad Križevci dobio je 2,4 milijuna kuna za gradnju područnog vrtića u naselju Karane u kojemu će biti smješteno 40 djece, a Vrgorac i Belišće po 1,7 milijun kuna. Najljepši vrtić u Hrvatskoj, belišćanski DV Maslačak dobit će, tako, dva nova dnevna boravka za dvije vrtićke skupine. (P.L., M.P.D.)

O NAMA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:25