URUČENJE UGOVORA

Osijek: Bespovratnih dvadeset milijuna eura za nabavu deset novih tramvaja

Ministar Butković podsjetio je kako je krajem prošle godine potpisan prvi ugovor za nabavu novih 20 tramvaja u Zagrebu

Oleg Butković i Ivan Radić

 Marko Mrkonjic/Cropix

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava od 20 milijuna eura za nabavu novih deset niskopodnih tramvaja osječkom gradonačelniku Ivanu Radiću u srijedu je uručio potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Riječ je o Ugovoru kojim će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) sufinancirati nabava deset novih niskopodnih tramvaja s ciljem modernizacije sustava javnog prijevoza. Vrijednost nabave je 25 milijuna eura, od čega je 20 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Ministar Butković podsjetio je kako je krajem prošle godine potpisan prvi ugovor za nabavu novih 20 tramvaja u Zagrebu, a uručenjem ugovora o dodjeli 20 milijuna eura bespovratnih sredstava u Osijeku će se nakon 40 godina nabaviti novi tramvaji.

image

Ivan Anušić, Oleg Butković, Ivan Radić, Dragan Jelić

Marko Mrkonjic/Cropix

Butković ističe kako rijetko koji grad i županija tako uspješno koriste EU sredstva kada je riječ o prometnoj infrastrukturi, jer se u Osijeku provodi i projekt obnove tramvajske infrastrukture, privodi se kraju projekt izgradnje podvožnjaka u Ulici Sv. Leopolda Bogdana Mandića, vrijedan oko 13 milijuna eura, a u tijeku je i obnova zgrade osječkog Željezničkog kolodovora, vrijedna oko pet milijuna eura.

Uskoro poziv za nabavu vozila na alternativni pogon u javnom prijevozu

Najavio je kako će vrlo brzo će biti raspisan javni poziv za nabavu vozila na alternativni pogon u javnom gradskom i prigradskom prijevozu, što je prilika za grad Osijek da se kandidira za sredstva za nabavu autobusa na vodik ili na struju.

Postoji interes grada Osijeka za proširenjem postojeće tramvajske infrastrukture, za što ćemo također osigurati bespovratna sredstva. Pripremamo aranžman kreditnog zaduženja za obnovu željezničke pruge Osijek-Virovitica, što bi bio dio projekta obnove regionalnih pruga, koje ne možemo financirati iz EU sredstava, izvijestio je ministar Butković.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić kazao je kako je tramvaj dio identiteta ovoga grada, jer je 1884. godine Osijek imao prvi tramvaj u Hrvatskoj, i jedan od prvih u srednjoj Europi.

Istaknuo je kako se usporedno provodi i projekt obnove 9,5 kilometara tramvajske infrasturkture i 23 stajališta, prilagođena osobama s invaliditetom, čija je vrijednost 35 milijuna eura, od čega 26,5 milijuna eura bespovratnih sredstava te potvrdio kako u Gradskoj upravi očekuju da će u budućnosti proširivati tramvajsku mrežu u Osijeku.

Direktor osječkog Gradskog prijevoza putnika Dejan Rusmirović podsjeća kako su u Osijeku nove tramvaje zadnji put nabavljali 1982. godine, a 2006. godine su modernizirani tramvaji iz 60-tih godina prošlog stoljeća. Novim tramvajima povećat ćemo kvalitet, udobnost i sigurnost naše usluge. Tramvaji koje sada imamo su dugački 14 metara, a novi koje planiramo nabaviti bit će dugi preko 20 metara, pa će imati puno veći kapacitet, pojasnio je Rusmirović.

Ističe kako nakon javnog savjetovanja, slijedi raspisivanje javne nabave, rok za isporuku prvog tramvaja je najviše 24 mjeseca od potpisivanja ugovora, a rok za isporuku zadnjeg tramvaja je 15. prosinca 2025. godine.

Uručenju ugovora, uz ostale, nazočili su v.d. ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje EU programa i projekata Dragan Jelić te osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Nakon uručenja Ugovora, ministar Butković će zajedno s predstavnicima regionalne i lokalne vlasti obići radove na projektu izgradnje podvožnjaka, u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:40