ŠKOLSKI PRIBOR

Besplatne tenisice, pernice, laptopi…. Ovi gradovi najviše pomažu roditeljima školaraca na početku nove školske godine

U istraživanje portala Gradonačelnik.hr se uključilo 70-tak gradova

Ilustrativna fotografija

 Duje Klaric/Cropix

Uz Grad Zagreb kojega zbog veličine proračuna ne možemo uspoređivati sa ostalim gradovima, rekorder po izdvojenim sredstvima za školarce ove je godine Velika Gorica – ukupno su za osnovnoškolce i srednjoškolce izdvojili 4, 3 milijuna kuna! Srednjoškolcima, pak, pomaže tek 20-ak gradova, a prednjače Novi Marof u kojemu učenici prvih razreda srednje škole dobivaju laptope i besplatne udžbenike vrijedne u prosjeku oko 5.000 kuna, te Dubrovnik, Grubišno Polje, Samobor, Sveta Nedelja i Vinkovci, koji su im pomogli sa po 1.000 kuna

Nova školska godina počela je prije nešto više od mjesec dana, a portal Gradonačelnik.hr je – kao i svake godine – istražio koji su gradovi najviše pomogli roditeljima školaraca u nabavci školskog pribora i materijala. Država je prije nekoliko godina na sebe preuzela troškove financiranja udžbenika za učenike osnovnih škola pa su gradovi koji su već tada izdvajali za sufinanciranje ili pak financiranje udžbenika ta sredstva preusmjerili u financiranje školskog pribora – radnih bilježnica, mapa, atlasa, kutija za likovni i tehnički… Neki tiskaju i posebne bilježnice, u Koprivnici pravšićima dijele posebne majice ‘Veselo u školu’, u Đurđevcu pernice, Grad Vukovar i dalje je jedinstven jer svojim školarcima na početku školske godine dijeli tenisice – popularne startasice, dok Novi Marof svim učenicima 1. razreda srednje škole uz udžbenike poklanja i prijenosna računala ukupne vrijednosti 5.000 kuna.

Kao i svake godine, poslali su upite svim gradovima i nakon toga ih i podsjetili na istraživanje, no na žalost ni ovaj put Gradonačelnik.hr nije dobio odgovore od svih. U istraživanje se uključilo 70-tak gradova, a sudeći po dosadašnjem iskustvu, oni koji se nisu javili niti se nemaju čime pohvaliti u zadanoj temi.

I dok većina gradova u zemlji izdvaja određeni iznos u proračunu i svojim osnovnoškolcima pomaže pa makar i sa simboličnih 200-njak kuna, potpore srednjoškolcima još uvijek su rijetkost. Srednje škole, naime, nisu u ingerenciji gradova, no tome unatoč njih 20-tak odlučilo je izdvojiti sredstva kako bi pomogli i roditeljima srednjoškolaca. Brojka je još uvijek malena, no gotovo dvostruko veća od 11, koliko je gradova prema istraživanju pomagalo srednjoškolcima u prošloj školskoj godini.

Prema odgovorima i podacima iz gradova, ne računajući Grad Zagreb koji je zbog veličine svog proračuna kategorija za sebe i ne možemo ga uspoređivati sa ostalima (samo za osnovnoškolce ove godine Zagreb izdvaja 20 milijuna kuna plus još 22 milijuna za srednjoškolce!), ove godine najviše sredstava za svoje školarce – i osnovnoškolce i srednjoškolce, izdvojio je Grad Velika Gorica – čak 4,3 milijuna kuna!

Detaljne tablice s navedenim podacima pogledajte na portalu Gradonačelnik.hr

Grad Velika Gorica posljednjih se godina etablirao kao jedan od najjačih gradova kad je u pitanju ulaganje i izdvajanje u obrazovanje – za svoje škole, učenike i obrazovne standarde izdvaja preko trećine proračuna (ove godine čak 238 milijuna kuna) zbog čega je – od kako smo pokrenuli naš izbor za Najbolji grad, svake godine u samom finalu, a prošle godine je i osvojio titulu najboljeg grada za obrazovanje i mlade u zemlji. Osim što su, tako, ove godine drugi grad po izdvojenim sredstvima za osnovnoškolce za čije su radne materijale – radne bilježnice, mape, atlase, kutije za likovni…., osigurali drugi najveći iznos u zemlji – 2,3 milijuna kuna, Velika Gorica je među još uvijek rijetkim gradovima koji su osigurali pomoć i za srednjoškolce i to čak 2 milijuna kuna, odnosno 800 kuna po učeniku. Ovo je, nakon Zagreba, daleko najveći iznos osiguran za srednjoškolce u Hrvatskoj.

Uz besplatan školski pribor i materijale, svojim školarcima osiguravaju i asistente u nastavi za koje su ove godine, iz EU fondova i proračuna, osigurali 4 milijuna kuna. Dodatno su tu i sredstva predviđena za funkcioniranje produženog boravka u školama, za što Grad osigurava 3,5 milijuna kuna. Besplatan školski prijevoz stoji 8 milijuna kuna. Ukupno je, tako, samo za osnovne škole osigurano 138 milijuna kuna. Što se srednjoškolaca tiče, uz 800 kuna koje dobivaju na početku godine, tu su još i stipendije koje se dodjeljuju u kategorijama uspješnosti i socijalnog statusa, kao i jednokratne stipendije za posebne namjene.

Također, Grad Velika Gorica učenicima srednjih škola sufinancira prijevoz u iznosu od 25%, čime je on za učenike besplatan (Ministarstvo sufinancira 75% prijevoza učenika).

Po ukupnom iznosu izdvojenom za pomoć roditeljima školaraca iza Velike Gorice se sa izdvojenih 2,6 milijuna kuna pozicionirao Grad Samobor. Za osnovnoškolce Grad Samobor je ove godine izdvojio 1,8 milijuna kuna, 350 tisuća kuna više nego lani, a od ove su godine po prvi put uveli i pomoć za srednjoškolce kojima su pomogli sa po 1.000 kuna, ukupno 800 tisuća kuna. Inače, ove je školske godine u Samoboru u osnovne škole u prve razrede upisano oko 400 učenika, što je 50-ero više nego lani. Osim za radne bilježnice i ostale nastavne materijale osigurali su i sredstva za pomoćnike u nastavi u svih pet osnovnih škola – dva milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova i preko 700 tisuća kuna iz proračuna. Sufinanciraju i prijevoz učenika.

Sa 2,2 milijuna kuna izdvojenih sredstava za osnovnoškolce i srednjoškolce na trećem je mjestu Grad Vinkovci koji je najveće iznose – po 1.000 kuna – osigurao za prvašiće i učenike 1. razreda srednjih škola, dok učenici ostalih razreda osnovne škole dobivaju po 500 kuna.

Više od 2 milijuna kuna za učenike je ove godine izdvojio još samo Grad Đakovo, i to 1,5 milijuna kuna za osnovnoškolce i 600 tisuća kuna za srednjoškolce. Prvašići tako dobivaju po 700 kuna, svi ostali osnovnoškolci po 600, a srednjoškolci po 500 kuna za nabavku pribora, materijala i udžbenika.

Grad Slavonski Brod izdvojio je 1,56 milijuna kuna za svoje osnovnoškolce te za pribor za likovni za srednjoškolce, a Grad Varaždin 1,5 milijun kuna, oko 250 tisuća kuna više nego prošle godine. Kad je pomoć učenicima u pitanju, svakako treba istaknuti i da je Varaždin među prvim gradovima koji su počeli financirati higijenske uloške svim učenicima osnovnih škola, sufinanciraju im užinu, obuku neplivača, produženi boravak i prijevoz. Za sve navedeno godišnje izdvajaju više od 5,4 milijuna kuna.

Među top gradovima po izdvajanju za pomoć školarcima, odnosno njihovim roditeljima, je i Grad Dubrovnik. Ove su godine osigurali 1,9 milijuna kuna za osnovnoškolce i 300 tisuća kuna za srednjoškolce kojima pomažu sa po 1.000 kuna.

Slijedi Vukovar sa 1,4 milijuna kuna koji su usmjereni učenicima osnovnih škola. Uz radne bilježnica i likovne mape za učenike od 1. do 4. razreda te zemljopisne atlase i kutije za tehnički za učenike od 5. do 8. razreda, svim učenicima osigurali su bilježnice s motivima Vukovara svim su učenicima osigurali i besplatnu preobuku, spomenuli smo već – popularne startasice.

U top 10 gradova koji su ove godine izdvojili najviše za pomoć učenicima su još Karlovac sa 1,32 milijuna kuna, te Sisak sa 1,29 milijuna izdvojenih za osnovnoškolce. Iznad milijun kuna osigurala su još samo tri grada – Sveta Nedelja – 1,19 milijun kuna (920 tisuća kuna za osnovnoškolce i 270 tisuća za srednjoškolce), Dugo Selo – 1,13 milijuna (780 tisuća za osnovnoškolce i 350 za srednjoškolce) i Koprivnica – milijun kuna za osnovnoškolce.

Tu su još Vrbovec, koji ukupno za srednjoškolce i osnovnoškolce izdvaja 970 tisuća kuna (670 tisuća za osnovnoškolce i 300 tisuća za srednjoškolce), Zaprešić i Čakovec sa 800 tisuća osiguranih za osnovnoškolce kojima su od ove godine u Čakovcu, uz produženi boravak, osigurali i besplatne školske užine. Grad Makarska za svoje je osnovnoškolce izdvaja 750 tisuća kuna, Požega 710 tisuća kuna, Valpovo 620 tisuća kuna, Bjelovar 600 tisuća kuna, a listu gradova koji su ove godine za školarce izdvojili više od pola milijuna kuna zaključuje Metković sa 550 tisuća kuna (381 tisuća za osnovnoškolce i gotovo 169 tisuća za srednjoškolce).

Vrijednost potpora koje su dobili učenici osnovnih škola vrlo je širokog raspona – u većini gradova to je do 500 kuna. Iznad tog iznosa osigurali su Hvar i Samobor (600kn), Đakovo (600 kn za učenike nižih i 700 za učenike viših razreda), Makarska (651kn), Knin (680kn), Biograd na Moru (700kn), te Vrlika (769kn). U ovoj kategoriji izdvajaju se, pak, Slavonski Brod i Sisak. Slavonski Brod po učeniku je izdvojio 3.234 kuna a Sisak 3.097 kuna.

Kad su, pak, srednjoškolci u pitanju, najbolje su ove godine – uz zagrebačke, prošli učenici iz Dubrovnika, Grubišnog Polja, Samobora, Svete Nedelje i Vinkovaca, a koji su dobili po 1.000 kuna za nabavku udžbenika i radnih bilježnica. Kao što smo već spomenuli, srednjoškolci iz Velike Gorice dobili su po 800 kuna. Po pomoći srednjoškolcima u samom vrhu je i Opatija čiji učenici su dobili potporu u vrijednosti 750 kuna, Grad Pregrada svojim je srednjoškolcima pomogao sa po 540 kuna, Dugo Selo sa 518 kuna, Vrbovec Ozalj, Đurđevac i Krk sa po 500 kuna, a Mursko Središće sa 400. Listu tek 20 gradova koji su roditeljima srednjoškolaca smanjili glavobolje oko financiranja knjiga i ostalih potrepština zaključuju Metković i Županja sa potporama od po 300 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:42