SRCE ZAJEDNICE

Vukovarsko-srijemska županija projektom povećala kapacitet Doma za starije i nemoćne Ilok

Ukupna vrijednost projekta bila je 1,067.383 eura, koliko su ujedno iznosila i bespovratna sredstva

Dom za starije i nemoćne Ilok, dnevni i poludnevni boravak

Srce zajednice projekt je koji je prijavila Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici. Provodio se od listopada 2021. godine do ožujka 2023. godine. Nositelj projekta bio je Dom za starije i nemoćne Ilok, a partneri Vukovarsko-srijemska županija i Centar za socijalnu skrb Vukovar.

Ukupna vrijednost projekta bila je 1,067.383 eura, koliko su ujedno iznosila i bespovratna sredstva.

Projektom se povećao kapacitet Doma za starije i nemoćne Ilok. Rekonstruirano je tako pet paviljona za poludnevni smještaj. Može primiti do 36 korisnika istovremeno - osobe oboljele od Alzheimerove demencije, beskućnike kojima je omogućen cjelodnevni boravak, starije i nemoćne korisnike, kao i osobe s invaliditetom. Dotrajala oprema je zamijenjena i nadopunjena s postojećom u kuhinji i praonici rublja. Nabavljena su i dva vozila za prijevoz korisnika i izvaninstitucionalne usluge.

image

Dom za starije i nemoćne Ilok, dnevni i poludnevni boravak

Usluge poludnevnog i dnevnog boravka koje Dom Ilok pruža su prvi i jedini takav oblik usluge za starije i nemoćne osobe na području Vukovarsko-srijemske županije. Uvođenjem ovakvog oblika izvaninstitucionalne skrbi prevenirala se rana institucionalizacija, socijalna isključenost te je omogućena starijim osobama i osobama s invaliditetom s područja Iloka usluga kojom im se podiže kvaliteta života te aktivno uključivanje u život zajednice.

Dodatno su kroz projekt ojačani kapaciteti stručnjaka za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga, povećana svijest javnosti o izvaninstitucijskim uslugama i pravu djece i mladih na život u zajednici.

Korisnici usluge poludnevnog boravka uglavnom su osobe koje žive same u domaćinstvu te im ova usluga omogućuje kvalitetno provođenje vremena kroz radno-okupacijske aktivnosti, usvajanje novih znanja i vještina, druženje kroz razne društvene igre, fizikalnu terapiju i sportsko-rekreativne aktivnosti, topli obrok te prijevoz od kuće u boravak, kao i prijevoz iz boravka kući. Korisnici su zadovoljniji te su vidljive promjene u psihofizičkom stanju korisnika korištenjem usluge. Olakšalo se i obiteljima korisnika jer su zbrinuti i provode kvalitetno vrijeme.

image

Dom za starije i nemoćne Ilok, dnevni i poludnevni boravak

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:22