INOVACIJE NA TRŽIŠTU RADA

Vukovarsko-srijemska županija: Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi - regionalni centar kompetentnosti

Ukupna vrijednost projekta bila je 3,960.358 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 3,814.154 eura, dok su vlastita bila 146.204 eura

Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi

Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi - regionalni centar kompetentnosti projekt je koji je prijavila Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županija unutar kategorije Doprinos obrazovanju, znanosti i inovacijama. Provodio se je na lokacijama u Iloku i Vinkovcima od srpnja 2020. do kraja 2023. godine.

Nositelj projekta bila je Poljoprivredno-šumarska škola Vinkovci, a partneri Srednja škola Ilok i Vukovarsko-srijemska županija.

Ukupna vrijednost projekta bila je 3,960.358 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 3,814.154 eura, dok su vlastita bila 146.204 eura.

image

Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi

Uspostavom Regionalnog centra kompetentnosti na sustavan način i u suradnji s različitim institucijama uvela su se inovativna tehnološka, edukativna, praktična i moderna znanja, vještine i kompetencije koje su u skladu s tržištem rada, a učenicima su omogućeni vrhunski uvjeti za stjecanje praktičnog iskustva, kao i direktan transfer znanja u poljoprivrednoj praksi. Ujedno im je i povećana mogućnost zapošljavanja nakon završetka škole. Nastavnici iz obje škole sudjelovali su na edukacijama i radionicama iz područja strukovnog zanimanja.

image

Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi

Projektom su i rekonstruirani i dograđeni prostori na dvije lokacije, u Vinkovcima i Iloku.

U Poljoprivredno-šumarskoj školi Vinkovci na postojeću upravljačku zgradu dograđen je prostor za potrebe edukacije učenika. U samoj upravljačkoj zgradi izgrađeni su i opremljeni agropraktikum, prostor za obradu voća i povrća, povrtlarsko-hortikulturna sekcija, voćarsko-vinogradarska sekcija, pedološki praktikum, linija za rasadu i pikiranje itd. Na postojećim obrađenim i navodnjavanim površinama pod različitim kulturama, kao što su ratarska i povrtlarska kultura, voćnjaci, rasadnici, vinogradi i slično rekonstruirane su sve prometne površine, a koriste ih učenici i nastavnici u svakodnevnim edukacijama.

U srednjoj školi Ilok pomoćne zgrade su rekonstruirane u suvremeni biotehnološki laboratorij za kulturu tkiva koji se sastoji od skladišta, pakirnice, laboratorija i modernog staklenika s dva plastenika koji su

povezani komunikacijskim prostorom, odnosno toplim hodnikom, i u kušaonicu vina gdje su smještena vina, sokovi i ostali proizvodi iz ponude Srednje škole Ilok, a koji se promoviraju i prodaju turistima i lokalnom stanovništvu.

image

Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:22