IMPRESIVNE INVESTICIJE

Tri godine investicija u Istarskoj županiji

Župan Miletić: Brojne kapitalne investicije i ulaganja potvrđuju koliko nam je obrazovanje važno

Škola Buje.

Od 2021. do 2023. kapitalna ulaganja Županije u obrazovanje povećana su 61 posto

Protekle tri godine bile su u znaku velikih investicija Istarske županije u brojna područja, ali kao prioriteti u mandatu župana Borisa Miletića definirani su obrazovanje, zdravstvo i socijalna skrb.

“Pokazali smo to ne samo riječima, nego i djelima. Govoreći konkretno o obrazovanju, od 2021. do 2023. godine kapitalna ulaganja Županije u to područje povećana su za čak 61 posto u odnosu na prethodno razdoblje. Podsjetit ću da smo, zajedno s Gradom Pulom, sagradili novu zgradu Medicinske škole Pula, početkom godine otvoren je Centar kompetencija u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula - KLIK PULA, u suradnji s Talijanskom unijom i Ministarstvom obrazovanja, znanosti i mladih rekonstruirali smo i dogradili Talijansku srednju školu “Leonardo da Vinci” Buje-Buie, obnovili područnu školu u Nedešćini, a brojna su bila i županijska ulaganja u zgradu Društvenog centra Pula gdje su smještene Gimnazija Pula, Strukovna škola i Glazbena škola”, ističe župan Miletić.

“U nadolazećem razdoblju nastavljamo s brojnim projektima, kao i dosad. Predstoji nam dogradnja osnovnih škola u Svetvinčentu, Marčani i Žminju s ciljem prelaska u jednosmjensku nastavu. Iznimno važan projekt je gradnja Talijanske osnovne škole u Novigradu, koju zajednički financiraju Istarska županija, Grad Novigrad-Cittanova i Talijanska unija. S Gradom Umagom potpisali smo sporazum o zajedničkom opremanju novosagrađene srednje škole, a s Općinom Fažana dogovorili smo rekonstrukciju i dogradnju Osnovne škole Fažana. Istarska županija je prijavila projekt “Rekonstrukcija i dogradnja školske zgrade Gimnazije i Strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu s ciljem povećanja kapaciteta za gimnazijski program” na natječaj u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a rezultati se očekuju uskoro”, napominje župan.

Dodaje kako su u ovome mandatu znatno povećana i proračunska izdvajanja za tekuće investicije u školske zgrade osnovnih i srednjih škola, i to za 45 posto. Sve to, smatra župan, potvrđuje koliko je Istarskoj županiji stalo do obrazovanja.

Na inicijativu Istarske županije je program Građanskog odgoja i obrazovanja uveden još 2018. godine kao izvannastavna aktivnost u deset osnovnih škola u Istri. U školskoj godini 2022./2023. uveden je, pak, u svih 25 osnovnih škola čiji je osnivač Istarska županija. Njegovim uvođenjem Županija je željela omogućiti djeci da postanu odgovorni i aktivni članovi suvremenog društva, sposobni djelovati za opće dobro te donositi informirane i promišljene odluke.

image

Kao prioriteti u mandatu župana Borisa Miletića definirani su obrazovanje, zdravstvo i socijalna skrb

Novina od ove školske godine jest uvođenje programa Škola i zajednica, koji je namijenjen učenicima drugih i trećih razreda gimnazijskih i strukovnih srednjoškolskih programa. Nakon Primorsko-goranske i Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba, Istarska županija je četvrta županija u Hrvatskoj koja je osigurala svojim učenicima sudjelovanje u ovom novom i specifičnom predmetu za hrvatsko školstvo. Riječ je o inovativnom programu građanskog odgoja i obrazovanja koji učenicima srednjih škola nudi jedinstveno iskustvo učenja kroz aktivno sudjelovanje u zajednici, a provodit će se u 11 istarskih srednjih škola.

Sufinanciraju produženi boravak

Istarska županija je, uviđajući potrebu za povećanjem satnice za pomoćnike u nastavi, iste povećala 1. siječnja 2023. godine za 26,6 posto, odnosno s 3,32 eura neto na 4,20 eura, a od 1. siječnja 2024. za dodatnih 26 posto te otad satnica iznosi 5,30 eura neto. Za povećanje satnice pomoćnicima u nastavi u proračunu Istarske županije za 2024. godinu osigurano je 237.128 eura. Za sufinanciranje produženog boravka za osnovnoškolce Županija je u 2024. godini osigurala više od 265.000 eura.

Petina ukupnih investicija

Investicije u Upravnom odjelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije u 2024. godini iznose 15,303.825 eura, odnosno 20 posto ukupnih predviđenih investicija, a za trogodišnje razdoblje iznose 46,049.825 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2024 13:26