FIRESPILL

Splitsko-dalmatinska županija: Poticanje poboljšane reakcije prekograničnih službi za hitne slučajeve i prevencija povećanjem razine sigurnosti

Ukupna vrijednost projekta je 19.165.328 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 16.290.528,80 eura, a vlastita sredstva iznosila su 2.874.799,20 eura

Vatrogasni dom

Projekt FIRESPILL (Poticanje poboljšane reakcije prekograničnih službi za hitne slučajeve i prevencija povećanjem razine sigurnosti) je prijavila Javne ustanova za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Projekt je počeo u travnju 2020. godine i završio je krajem lipnja 2023. godine.

Ukupna vrijednost projekta je 19.165.328 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 16.290.528,80 eura, a vlastita sredstva iznosila su 2.874.799,20 eura.

Kroz projekt je uspostavljeno Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici. Centar je zamišljen kao centralna baza za obuku vatrogasaca i pripadnika civilne zaštite, pružajući im najmoderniju opremu i resurse potrebne za suočavanje s kriznim situacijama. Kroz centar, lokalne hitne službe imaju pristup sofisticiranim simulatorima i poligonima za obuku, uključujući požarnu kuću i simulatore za intervencije u zračnom, cestovnom i željezničkom prometu, omogućavaju realistično vježbanje koje se direktno odražava na njihovu spremnost u stvarnim situacijama. Hitne službe su dobile najnoviju sigurnosnu opremu i specijalizirana vozila za kopnene i morske intervencije.

image

Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici.

Uz središte u Vučevici osposobljena je i podružnica u Općini Kuli Norinskoj, gdje je izgrađen Vatrogasni dom - Centar za obuku operativnih snaga civilne zaštite.

image

Vatrogasni dom

Prepoznata su tri glavna rizika - potres, požar i onečišćenje mora - a za svaki su određene i posebne aktivnosti u odabranim pilot područjima.

Prepoznavanje ovog projekta na europskoj razini, uključujući posjet predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, dodatno potvrđuje njegov značaj i uspjeh.

Nositelji projekta bila je RERA, a partneri talijanska regija Abruzzo, Marche, Puglia i Emilia-Romagna, COPE - Europe point consortium sa sjedištem u Teramu, Dubrovačko-neretvanska županija, Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora (ATRAC), Zadarska županija, Istarska županija, Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, ARPA FVG Agencija za zaštitu okoliša Friuli Venezia Giulia, Sveučilište u Padovi i Splitsko-dalmatinska županija. Projekt je okupio ukupno 14 partnera iz Hrvatske i Italije.

image

Sudionici projekta

image

Sudionici projekta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:23