PRIPREMA ZA BUDUĆNOST

Projekt Zadarske županije osigurava recirkularnu tehnologiju za uzgoj školjkaša na Jadranu

Ukupna vrijednost projekta bila je 5,725.155 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 4,866.381,75 eura, dok su vlastita sredstva iznosila 64.413,75 eura

Projekt AGROS

Projekt "ARGOS - ShARed GOvernance of Sustainable fisheries and aquaculture activities as leverage to protect marine resources in the Adriatic Sea" prijavila je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA u kategoriji Doprinos obrazovanju, znanosti i inovacijama.

Projekt se provodio od travnja 2020. godine do lipnja 2023. godine, a njegova je vrijednost bila 5,725.155 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 4,866.381,75 eura, dok su vlastita sredstva iznosila 64.413,75 eura.

Projektom je nabavljena oprema za recirkulaciju, čime je omogućen razvoj uzgoja gospodarski potencijalno značajnih vrsta kao što su Jakobova kapica (Pecten jacobaeus) i kamenica (Ostrea edulis). Recirkularna tehnologija u akvakulturi je prepoznata kao jedno od mogućih rješenja za prevladavanje prepreka koje će se stvoriti zbog globalnog zatopljenja.

image

projekt AGROS

Zadarska županija je u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, Odjelom za ekologiju, agronomiju i akvakulturu provela prvi pokusni uzgoj školjkaša u recirkulaciji i to mediteranske Jakobove kapice koja nastanjuje relativno izolirana područja Zadarske županije, a koja su dio mreže Natura 2000. Cilj je ove tehnologije stvoriti mogućnost mrijesta i uzgoja školjkaša tijekom cijele godine.

Dubrovačko-neretvanska županija, Šibensko-kninska i Zadarska županija nabavom opreme za recirkulaciju uspostavile su prekogranične centre preko kojih se uspostavila suradnja dionika u uzgoju školjkaša s obje strane Jadrana. Opremljeni centri, koji su usmjereni na uzgojna područja koja su djelomično izdvojena i po mnogočemu posebna, imaju za cilj prenošenje znanstvenih postignuća u praktičnu primjenu u akvakulturi.

Nositelj projekta bila je regija Friuli-Venezia Giulia (Trieste), dok su ostali partneri bile talijanske regije Veneto, Emilia Romagna, Marche, Molise i Puglia, Institut za biološke resurse i morske biotehnologije - IRBIM (Roma), talijansko Ministarstvo poljoprivrede, hrane i šumarstva, Istarska županija, Primorsko-goranska županija, Zadarska županija, Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Dubrovačko-neretvanska županija, Institut za oceanografiju i ribarstvo (Split) te Ministarstvo poljoprivrede.

image

Projekt AGROS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:23