ZA KVALITETNIJU PROIZVODNJU

Projekt Virovitičko-podravske županije: Sustav javnog navodnjavanja Novi Gradac - Detkovac

Ukupna vrijednost projekta bila je 5,722.104,32 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 5,661.108,55, a vlastita su bila 60.995,77 eura

Sustav javnog navodnjavanja Novi Gradac - Detkovac

Sustav javnog navodnjavanja Novi Gradac - Detkovac prijavljen je od Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije u kategoriji Doprinos poduzetništvu. Provodio se od svibnja 2017. godine, do srpnja 2022. godine.

Ukupna vrijednost projekta bila je 5,722.104,32 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 5,661.108,55 a vlastita su bila 60.995,77 eura.

image

Sustav javnog navodnjavanja Novi Gradac - Detkovac

Ovaj projekt omogućio je poljoprivrednicima na području Općine Gradina i Općine Lukač kvalitetniju i dohodovniju proizvodnju, što je rezultiralo sigurnijom i održivijom poljoprivredom.

Područje projekta navodnjavanja Novi Gradac - Detkovac prostire se na površini od 750 ha, a nalazi se na području spomenutih općina Gradina i Lukač. Riječ je o drugom pilot-projektu navodnjavanja Virovitičko-podravske županije, koja je i nositelj projekta, a čija se izgradnja financirala sredstvima EAFRD-a, i za čiju svrhu je izrađena studija izvodljivosti koja je pokazala društvenu i financijsku isplativost projekta.

image

Sustav javnog navodnjavanja Novi Gradac - Detkovac

Provedenim pedološkim istraživanjima i procjenom pogodnosti tla, sukladno FAO normativima, utvrđeno je da na projektom području postoje izuzetno vrijedni resursi, od čega 680,6 ha (90,7%) čine tla dobre pogodnosti.

image

Sustav javnog navodnjavanja Novi Gradac - Detkovac

Izvorište vode za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta je rijeka Drava, uz koju je smještena crpna stanica. U crpnoj stanici ugrađuju se tri crpke kapaciteta 120 l/s i jedna hidrostanica kapaciteta 80 l/s. Hidrostanica se sastoji od četiri crpke kapaciteta 20 l/s. Ukupni kapacitet CS-a ostvaruje se radom svih crpki. Izborom crpki osigurana je maksimalna prilagodljivost rada, ovisno o potrošnji vode, i ostvarena je dobra energetska učinkovitost sustava. Tlačni razvodni cjevovod postavljen je tako da prati trase postojećih puteva i da voda za navodnjavanje bude dostupna na svakoj parceli. Korištenje vode osigurava se postavljanjem hidranata na potrebnom razmaku, ovisno o širini parcela i opremi za navodnjavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 06:02