NET4MPLASTIC

Projekt Splitsko-dalmatinske županije: razvijen sustav ranog upozoravanja na akumulacije plastike i mikroplastike u Jadranu

Provodio se od početka 2019. do kraja lipnja 2023. godine, a ukupna mu je vrijednost bila 2,478.640 eura. Od toga je bespovratnih sredstava 2,106.844 eura, a vlastitih 371.796 eura

Sustav ranog upozoravanja na akumulacije plastike i mikroplastike u Jadranu

Projekt NET4MPLASTIC - New Technologies for macro and Microplastic Detection and Analysis in the Adriatic Basin predložila je Javna ustanova za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije (RERA) u kategoriji doprinosa obrazovanju, znanosti i inovacijama.

Provodio se od početka 2019. do kraja lipnja 2023. godine, a ukupna mu je vrijednost bila 2,478.640 eura, od čega je bespovratnih sredstava 2,106.844 eura, a vlastitih 371.796 eura.

Projektom je razvijen sustav ranog upozoravanja na akumulacije plastike i mikroplastike u Jadranu te poticanje razvoja upotrebe dronova za prikupljanje podataka o stanju morskog okoliša, kao i sličnih tehnologija. Prikupljeni podaci ujedno su iskorišteni za dodatne analize kako bi se razmotrio utjecaj mikroplastike iz morskog okoliša na ljudsko zdravlje, primjerice putem konzumacije školjki.

image

Sustav ranog upozoravanja na akumulacije plastike i mikroplastike u Jadranu

Analize koje su se provodile na temelju uzoraka prikupljenih na više lokacija duž obiju strana Jadrana ukazale su na pojavnost i sveprisutnost mikroplastike u morskom okolišu - jer su njezine čestice pronađene i u sedimentu na plažama, na površini mora, pa i u školjkama - ali i pokazale da se rizik od njihove nehotične konzumacije i njihov utjecaj na ljudsko zdravlje može smanjiti.

Regione Marche i Consiglio Nazionale Delle Ricerche - Istituto Di Scienze Marine izradili su niz simulacija mogućeg raspršivanja i nakupljanja mikroplastike na temelju stvarnih podataka dobivenih od ostalih projektnih partnera s četiri pilot-područja: delte rijeke Po, Pescare, Kvarnerskog zaljeva i južnog Jadrana (splitskog dijela). JU RERA S.D. organizirala je testiranja, analize i mjerenja na području južnog Jadrana u sklopu suradnje ugovorene s Institutom za oceanografiju i ribarstvo iz Splita.

image

Sustav ranog upozoravanja na akumulacije plastike i mikroplastike u Jadranu

U sklopu projekta razvijen je Marine Drone, integriran s mjernim instrumentima i sondama te softverskom web GIS platformom.

Web aplikacija pruža niz podataka povezanih s mikroplastikom, a kreirana je i javno dostupna interaktivna karta DynamicMap.html.

Vodeći partner na projektu NET4MPLASTIC bilo je Sveučilište u Trstu (UNITS), a projektni partneri regija Marche, Hydra Solutions SRL, Javni veterinarski zavod Abruzza i regije Molise, Prosoft d.o.o., Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, JU RERA S.D. te Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 10:45