AdriaClim

Projekt Splitsko-dalmatinske županije: Alati za praćenje klimatskh promjena u Jadranskim priobalnim područjima

Ukupna vrijednost projekta bila je 8,823.413 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 7,499.000 eura, a udjel vlastitih bio je 1,323.000 eura

Sudionici projekta AdriaKlim

Projekt AdriaClim - alati za strategije informiranja, praćenja i upravljanja klimatskim promjenama u Jadranskim priobalnim područjima prijavila je Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije u kategoriji doprinosa prekograničnoj suradnji.

Provodio se od početka 2020. do kraja lipnja 2023. godine. Ukupna mu je vrijednost 8,823.413 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 7,499.000 eura, a udjel vlastitih sredstava 1,323.000 eura.

U sklopu projekta koji je RERA provodila s još 18 partnera iz Italije, na području Splitsko-dalmatinske županije izrađene su smjernice za unapređenje plana upravljanja obalnim područjem Županije u dijelu erozija plaža, kao dio županijskog Plana upravljanja obalnim područjem, koji je strateški dokument. Međunarodni europski projekti poput AdriaClime još jednom su pokazali potrebu zajedničkog djelovanja i suradnje znanosti i donositelja odluka kako bi se spriječile i/ili ublažile posljedice klimatskih promjena koje se odnose na mora i priobalna područja. U okviru AdriaClima razvijen je niz alata za njihovo praćenje.

image

Sudionici projekta AdriaKlim

Koordinacijsko vijeće zaduženo za izradu obalnog plana SDŽ-a odabralo je pet pilot-lokacija na temelju kojih su izrađene smjernice za plaže Zlatni rat (Bol) i Stinivu (Vis), plaže u Podstrani, plažu u Podgori te plažu Kašjuni u Splitu.

Od provedenih aktivnosti izdvaja se i vrlo uspješna i iznimno posjećena dvodnevna međunarodna konferencija o klimatskim promjenama, kada su organizirani i akcija čišćenja podmorja u Podgori te razni sastanci i informativni dani. Nabavljene su i postavljene pametne klupe na novoj šetnici u općini Podstrana čija je plaža jedna od "pilota" u projektu. Producirana su tri kratka edukativna videozapisa te je izrađen niz infografika kojima je cilj osvijestiti javnost o važnosti prilagodbe klimatskim promjenama.

image

Sudionici projekta AdriaKlim

Nositelj projekta bila je Regionalna agencija za zaštitu okoliša i energetiku Emilia Romagna, a partneri Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR), PP2. Agenzia Regionale per la Prevenzione e Protezione Ambientale del Veneto, Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova, Dubrovačko-neretvanska županija, Institut Ruđer Bošković, Javna ustanova RERA SD za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Regione Puglia, Fondazione Centro Euro-Mediterraneo sui Cambiamenti Climatici, Alma Mater Studiorum - Universita‘ di Bologna, Agenzia Regionale per la Protezione dell‘Ambiente del Friuli Venezia Giulia (ARPAFVG), Istituto Superiore per la Protezione e la Ricerca Ambientale (ISPRA), ENTE Regione Marche, Azienda Ulss N. 3 Serenissima, Regione Molise, Regione Emilia Romagna, Comune di Venezia i Istarska županija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:48