NOVI PRIVREMENI DOMOVI

Projekt Sisačko-moslavačke županije: Županijsko naselje Banovi dvori u Glini

Vrijednost projekta iznosila je 6,298.657,03 eura

Županijsko naselje Banovi dvori u Glini

Projekt Županijsko naselje Banovi dvori u Glini prijavila je Sisačko-moslavačka županija, koja je i nositelj projekta, u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Vrijednost projekta iznosila je 6,298.657,03 eura.

Gradnja Županijskog naselja Banovi dvori započela je u travnju 2023. godine, a završila već u siječnju 2024., kad su se ujedno prvi stanovnici naselja mogli useliti u svoje nove privremene domove.

Izgradnju županijskih naselja, kao jedinstven projekt na području cijele Hrvatske, pokrenula je Sisačko-moslavačka županija. Tri naselja s ukupno 166 stambenih jedinica izgrađena su u Sisku, Petrinji i Glini.

Osnovna ideja županijskih naselja prvenstveno je bila osigurati primjeren smještaj osobama čiji su domovi stradali u potresu. Nakon prestanka te potrebe stambene jedinice ući će u sastav domova za starije osobe te postati najmodernija umirovljenička naselja kakvih nema nigdje u Hrvatskoj.

image

Županijsko naselje Banovi dvori u Glini

Županijsko naselje Banovi dvori smješteno je u centru grada Gline, u neposrednoj blizini Doma zdravlja SMŽ i Doma za starije osobe, što ga čini izvrsno pozicioniranim s obzirom na planiranu namjenu naselja.

U naselju se nalaze 74 stambena objekta, od toga 62 objekta od 45 četvornih metara neto stambene površine i 12 objekata od 35 četvornih metara neto stambene površine. Objekti su projektirani i oblikovani po uzoru na tradicionalne obiteljske kuće na području Banovine, odnosno kao samostojeće kuće u nizovima s jednom stambenom jedinicom u prizemlju i nestambenim tavanom. Ujedno, sve su kuće projektirane kao zgrade gotovo nulte energije (nZEB).

image

Županijsko naselje Banovi dvori u Glini

Sve su kuće opremljene i namještene, a u prizemlju imaju zatvoreni grijani ulazni prostor, zajednički prostor dnevnog boravka, blagovaonice i čajne kuhinje, kupaonicu i jednu ili dvije spavaće sobe. Svaka kuća ima svoj prilaz, predviđeno mjesto za parkiranje, zelenu površinu i terasu, a svakoj kući pridružena je površina koju će stanovnici moći obrađivati kao vrt. Pet je kuća potpuno prilagođeno osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću.

U doglednoj će budućnosti kuće u Županijskom naselju Banovi dvori poslužiti kao proširenje kapaciteta Doma za starije osobe Glina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:21