FRAMESPORT

Projekt Primorsko-goranske županije: Okvirna inicijativa za poticanje održivog razvoja jadranskih malih luka

Ukupna vrijednost projekta bila je 418.358,90 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 355.605,06 eura, dok su vlastita iznosila 62.753,84 eura

Sustav za pametno upravljanje lukama u luci Rab

FRAMESPORT - Okvirna inicijativa za poticanje održivog razvoja jadranskih malih luka projekt je koji je prijavila Primorsko-goranska županija, koja je i nositelj projekta. Projekt je prijavljen unutar kategorije Doprinos prekograničnoj suradnji.

S provedbom je počeo početkom 2020. godine i trajao do sredine 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta bila je 418.358,90 eura, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 355.605,06 eura, dok su vlastita iznosila 62.753,84 eura.

U gotovo tri i pol godine projekta, 15 projektnih partnera uključujući i Primorsko-goransku županiju, provelo je 25 pilot-aktivnosti kroz koje je razvijeno dvadesetak inovativnih alata u tri glavna područja (održivi rast, poslovni razvoj i sustavi upravljanja). Ove aktivnosti i alati predstavljaju konkretan dokaz uspješnosti projekta koji stvarno mogu pozitivno utjecati na rast i razvoj kroz replikabilnost i transfer na druga područja.

image

Sustav za pametno upravljanje lukama u luci Rab

Pilot-aktivnost na području Primorsko-goranske županije odnosila se je na implementaciju sustava za pametno upravljanje lukama u luci Rab koji omogućava detekciju zauzetosti vezova odnosno prisutnosti plovila na vezu korištenjem nadzornih kamera u kombinaciji sa strojnim učenjem, te identifikaciju korisnika vezova u stvarnom vremenu korištenjem Bluetooth tehnologije.

Projekt je pridonio poboljšanju održivosti, konkurentnosti i atraktivnosti jadranskih luka kroz kreiranje strateškog okvira koji dugoročno usmjerava njihov budući razvoj, zatim kroz realizaciju IKT platforme kao virtualnog prostora dostupnog korisnicima i dionicima, koja sadrži rezultate provedbe pilot akcija, primjere dobrih praksi te prijedloge i ideje za razvoj jadranskih luka i njihovo upravljanje, i konačno, kroz povećanje kompetencija za koordinirano planiranje i upravljanje lukama, pridonoseći na taj način poticanju njihove uloge kao pokretača održivog rasta obalnih područja.

image

Sustav za pametno upravljanje lukama u luci Rab

Partneri na projektu su bili CORILA - Konzorcij za koordinaciju istraživačkih aktivnosti za sustav laguna u Veneciji/Vodeći Partner (Regija Veneto), Općina Monfalcone, Institut za transport i logistiku - Bologna, Strateška agencija za ekološko održivi razvoj (ASSET) - Bari, Razvojna agencija regije Marche (SVEM) - Ancona, Regionalna agencija za proizvodne djelatnosti (ARAP) - Pescara, Euro-mediteranski centar za klimatske promjene (CMCC) - Lecce, Autonomna agencija za ugostiteljstvo i turizam Termoli, Primorsko-goranska županija, Lučke uprave Zadar, Umag-Novigrad, Senj i Šibenik, Pomorski fakultet u Rijeci, Logoteam d.o.o. i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

image

Sustav za pametno upravljanje lukama u luci Rab

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 06:22