SVIJEST O DENTALNOM ZDRAVLJU

Projekt Požeško-slavonske županije: Zdravozubci - prevencija i promocija oralnog zdravlja prvoškolaca

Ukupna vrijednost projekta bila je 39.747,88 eura, što je ujedno iznos bespovratnih sredstava

Sudionici projekta Zdravozupci

Projekt Zdravozubci - prevencija i promocija oralnog zdravlja prvoškolaca predložila je Panora - razvojna agencija Požeško-slavonske županije, u kategoriji Doprinos obrazovanju, znanosti i inovacijama.

Provodio se od ožujka 2022. godine i trajao točno godinu dana. Ukupna vrijednost projekta bila je 39.747,88 eura, što je ujedno iznos bespovratnih sredstava.

image

Sudionici projekta Zdravozupci

Projektom se postiglo povećanje znanja i svijesti o važnosti dentalnog zdravlja u ranoj školskoj dobi edukacijsko-motivacijskim preventivnim programom. Potaknula se učinkovita oralna higijena već od najmlađe dobi, u cilju stjecanja dobrih navika svakodnevnog održavanja higijene i razvoja svijesti o važnosti oralnog zdravlja. Osim očuvanja dentalnog zdravlja djece, cilj je bio postići i smanjenje straha od doktora dentalne medicine, učenje kako pravilno održavati dentalnu higijenu i svladavanje tehnike četkanja zubi.

image

Sudionici projekta Zdravozupci

U projekt je bilo uključeno 17 osnovnih škola i pet liječničkih timova koji su obilazili škole na početku i na kraju školske godine. Održale su se 34 edukacijsko-preventivne radionice na kojima je pregledano gotovo 600 učenika prvih razreda osnovnih škola. Tijekom tih posjeta učenici su dobili simbolične paketiće sa zubnom četkicom, pastom, sredstvom za detekciju plaka, dječjim pješčanim satom za pranje zuba, uputama za roditelje, tematskom bojankom i stripom kako bi ih se motiviralo na održavanje zdrave zubne higijene. Razredi s najboljim poboljšanjem stanja zubi dobili su nagradni jednodnevni izlet u Park prirode Papuk. U suradnji s Gradskim kazalištem Požega osmišljena je predstava koja je dodatno motivirala učenike na redoviti posjet stomatologu i važnost održavanja oralne higijene zubi.

image

Sudionici projekta Zdravozupci

Nositelj projekta bio je Dom zdravlja Požeško-slavonske županije, a partneri Požeško-slavonska županija i Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije.

image

Sudionici projekta Zdravozupci

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 17:29