SIGURNO MJESTO

Projekt Požeško-slavonske županije: Uspostavljen rad sigurne kuće

Ukupna vrijednost projekta je 602.145,66 eura i sredstva su u potpunosti bespovratna

Projekt Sigurno mjesto

Sigurno mjesto je projekt koji je prijavila Razvojna agencija Požeško-slavonske županije (PANORA) unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Projekt se provodio od ožujka 2021. do rujna 2023. godine. Ukupna vrijednost je 602.145,66 eura i sredstva su u potpunosti bespovratna.

Nositelj projekta bila je Požeško-slavonska županija, a partneri Centar za socijalnu skrb Požega i Zajednica udruga Društvo Crvenog križa Požeško-slavonske županije.

Projektom je uspostavljen rad sigurne kuće te je ojačan kapacitet stručnjaka koji rade sa žrtvama nasilja, pružajući im psihosocijalnu pomoć, podršku i savjetovanje. Uloga sigurne kuće obuhvaća umrežavanje, međuresornu suradnju i podizanje svijesti javnosti u lokalnoj zajednici o neprihvatljivosti nasilničkog ponašanja.

image

Projekt Sigurno mjesto

Uspostavljanjem skloništa za žrtve nasilja omogućen je bolji život ženama i djeci u potrazi za sigurnijim životom. Objekt skloništa za žrtve nasilja je renoviran i opremljen potrebnom opremom te omogućava privremeni smještaj za 12 osoba. Tijekom projekta provedene su edukacije za osam stručnih osoba, a četiri osobe osposobljene su za pružanje socijalnih usluga žrtvama obiteljskog nasilja. Korisnici skloništa imali su mogućnost primanja pravne pomoći, pohađanja autoškole, edukacija i programa usavršavanja kako bi se dodatno osnažili, osposobili i usavršili za sigurniju budućnost nakon izlaska iz skloništa. Omogućen im je i džeparac za osnovne potrebe, a djeci su osigurane igračke i odjeća. Sklonište za žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji tijekom projekta koristilo je 45 osoba.

image

Projekt Sigurno mjesto

Iskustvo u obnovi, upravljanju skloništem i stručna obuka osoblja primjer su dobre prakse drugim organizacijama i regijama koje se bave borbom protiv nasilja.

image

Projekt Sigurno mjesto

Održavanjem događanja tijekom projekta, poput javne kampanje, streetfair aktivnosti i okruglog stola, javnost je imala priliku informirati se i senzibilizirati o problemu nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Nakon završetka projekta "Sigurno mjesto" Društvo Crvenog križa PSŽ-a je u koordinaciji s Požeško-slavonskom županijom osiguralo sredstva za daljnji rad sigurne kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:30